САЩ с проекти за внедряване на Изкуствен интелект в ядрената физика

Министерството на енергетиката на САЩ ще финансира с 16 милиона долара 15 проекта за изкуствен интелект, които да помогнат за ускоряване на научните открития в ядрената физика.

„Изкуственият интелект има потенциала да съкрати времевата линия за експериментални открития в ядрената физика. Съоръженията за ускоряване на частици и апаратурата за ядрена физика срещат различни технически предизвикателства при симулациите, контрола, събирането на данни и анализа, с които изкуственият интелект може да се справи“, каза Тимъти Холман, който отговоря за научните дейности в ядрената физика към министерството. Проектите ще бъдат ръководени от изследователи по ядрена физика в 8 национални лаборатории на Министерството на енергетиката и 22 университета в САЩ.


По-рано този месец министерството съобщи, че ще предостави 112 милиона долара за проучвания в областта на термоядрения синтез, а миналия месец анонсира 33 милиона долара за изследвания на чисти енергийни технологии и 11,7 милиона долара за квантови изчисления.

 

Вижте още: