Иран с амбиции да произвежда до 20 гигавата атомна енергия

Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (AEOI) Мохамад Еслами заяви, че страната планира да увеличи капацитета си за производство на атомна енергия до 20 гигавата. В Иран сега работи само един енергоблок в АЕЦ „Бушер“. Той е с реактор ВВЕР-1000 по руски проект и бе въведен в промишлена експлоатация през 2013 г. За довършването му бе използвана инфраструктурата на предишен проект на немски компании.

„АЕЦ „Бушер“ е генерирала повече от 60 милиарда киловатчаса електроенергия“, каза Еслами на заседание на парламентарния съвет. По думите му работата на реактора до момента е спестила еквивалент на 90 милиона барела петрол. Еслами посочи още, че вече са започнали строителни дейности за нова АЕЦ близо до река Карун, а завършването на втори и трети енергоблок на АЕЦ „Бушер“ е „на дневен ред“ и трябва да бъде ускорено.

От тези проекти само втори енергоблок на АЕЦ „Бушер“ фигурира в графата „в процес на изграждане“ в базата данни PRIS, която се поддържа от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Вижте още:

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...