Китай влага над 30 млрд. долара в нови атомни централи

Обемът от инвестиции в Китай за строителството на нови атомни централи ще достигне 231 милиарда юана (31,8 милиарда долара) до 2025 година, съобщи инвестиционната банка CITIC Securities. Такава финансова обезпеченост е предвидена в плана за развитие на атомната енергетика на страната, потвърди и Лин Боцян, директор на Китайския център за изследване на икономиката и енергетиката към университета в Сямън.


„Времето за строителство на АЕЦ обикновено е 6-7 години и инвестициите обхващат този период и всички останали индустрии, които имат отношение към този план“, заяви Лин.

По данни на „Синята книга“ на Китайската асоциация за атомна енергетика (CNEA), в края на 2022 г. в промишлена експлоатация в страната са били 54 атомни енергоблока с обща мощност 56,82 гигавата, което е 2,2% от обема на всички генериращи мощности. Китай се нарежда на трето място в света по налични атомни реактори, след САЩ и Франция.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...