35% ръст на пазара на луксозни имотиЗаможните собственици на бизнес и чуждестранните експерти на високи позиции са основен двигател в най-високия сегмент на имотния пазар.

От началото на 2015 година пазарът на луксозни имоти демонстрира сериозно раздвижване, като общият брой на сделките в сегмента е с 35% по-голям от този през цялата 2014 г.

“Ако от настъпването на кризата през 2008-ма до началото на настоящата година считахме сделките на нива над 500 000 евро за сравнително високи, то през 2015 г. психологическата бариера от 1 000 000 евро е прескочена и можем да се похвалим с няколко такива транзакции.”, споделя Весела Илиева, изпълнителен директор на  специализираната компания за луксозни имоти Unique Estates.

По думите й, клиентите, готови да инвестират в жилище на висока стойност, са собственици на успешен бизнес, които по-рано са изпитвали колебания, но вече усещат финансова стабилност в дългосрочен план и пристъпват към сключване на сделки.

Купувачите в най-високите ценови нива имат изключително сериозни изисквания, рядко правят компромиси и търсят не само добре реализирана идея, а цялостна концепция, която да отличи техния имот от останалите в града.

“Богатите клиенти са два основни типа – семейства, за които домашният уют е приоритет и забързани, работещи хора, които прекарват много малък процент от деня си у дома.”, разказва Илиева.

Освен за собствено ползване, все по-често луксозни имоти се купуват и с цел инвестиция. Според екипа на компанията, на пазара има недостиг на жилища под наем във високия сегмент.

Средният наем, на който може да се отдава под наем едно луксозно жилище на стойност от около 300 000, е около 2000 евро месечно. Това дава средна годишна доходност от близо 7%, при по-малко от 5% за масово жилище от 70 000 евро.”, казва Весела Илиева.

„MM World е нов за софийския пазар луксозен проект. Продажбата на апартаментите в него стартира на 15 октомври, като вече има лист с чакащи. Стратегията на инвеститора е предлагането на сградата да започне след получаване на Акт 16 и официално представяне на проекта, за да могат потенциалните купувачи да видят финална реализация на цялостната концепцията”, казва Илиева.

Активното строителство на MM Worldзапочват в началото на 2014 година.

Очакванията на Unique Estates са сградата да бъде реализирана в рамките на следващата една година. Сред основните групи купувачи ще бъдат сънародниците ни, които живеят в чужбина, българи с успешен бизнес извън столицата, млади активни софиянци, за които времето е най-ценно. И онези хора, които търсят сигурност и добра доходност на спестяванията си.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...