Българската мебелна индустрия с успешно представяне на престижни Европейски форуми

България и мебелната индустрия в страната ни попаднаха във фокуса на две големи европейски събития. Инициативата е на Български Мебелен Клъстер и се реализира по проект „Иновативни заедно“. Българското участие на събитията HiDesign в испанската столица Мадрид и HOTEC EU в португалския град Виламура цели да представи капацитета и качеството българската мебелна промишленост.

Двете събития, които се проведоха в края на миналата година, са от типа бизнес-към-бизнес и събират на едно място доставчици на мебели, оборудване и аксесоари за хотелската индустрия и представители на водещи европейски и световни хотелски вериги.Български Мебелен Клъстер като организация, обединяваща мебелни производители на мека мебел, корпусна и тръбна мебел, мебели от масив, производители на метални части и доставчици на суровини, както и интериорни студиа с богат опит с интериорни проекти в цяла Европа. От българската организация представиха производствените възможности в България и показа вече реализирани в Европа хотелски проекти, обзаведени изцяло с български мебели.

На двете събития представителите на Клъстера имаха възможност да представят и свои дизайн проекти като разработката на „умен чин“ за нуждите на съвременните ученици. Впечатлени от уменията на дизайнерите от Клъстера, представители на немска компания възложиха на българската организация създаването на дизайн концепция и разработка на фитнес уреди вградени в мебелите, които да могат да се ползват в домашни условия и да съчетават уюта и естетическата линия на домашната мебелировка, като запазват функционалността на фитнес уредите. Предстои създаването на дизайн на новата продуктова серия и лансирането й на Европейските пазари.

Проектът „Иновативни заедно“ има за цел да насърчи иновационната дейност на Български Мебелен Клъстър, който обединява широк спектър от български производители на мебели, интериорни студиа, проджект мениджмънт компании и образователни институции. Проектът се осъществява с финансовата помощ на Европейския Съюз и Европейския Фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, процедура Развитие на иновационни клъстери.

Вижте още: