Монтана се превръща в изпитателен център за мебели в България

В град Монтана ще отвори врати модерен изпитателен център за дейността на мебелното производство в България. Това се случва по инициатива на сдружение Български Мебелен Клъстър и е част от проекта „Иновативни заедно“.

Лабораторното помещение в Монтана ще разполага с оборудване, което ще дава разнообразни възможности за измерване и тестване на материали за изработка на мебели и прототипи. Сред тях са 3Д скенер за измерване на размери, уреди за проверка на химически състав на материали, уреди за измерване на физични показатели и тестване на комплексни показатели за безопасност и устойчивост. Лабораторията ще разполага и с професионален 3Д принтер.


В средата на февруари от Българския Мебелен Клъстър съобщиха за друг свой проект. Български специалисти разработват умен ученически чин, който да отговори на нужните да съвременното образование.

Проектът „Иновативни заедно“ има за цел да насърчи иновационната дейност на Български Мебелен Клъстър, който обединява широк спектър от български производители на мебели, интериорни студиа, проджект мениджмънт компании и образователни институции. Проектът се осъществява с финансовата помощ на Европейския Съюз и Европейския Фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, процедура Развитие на иновационни клъстери.

Вижте още: