1415166Инвестирането във вече съществуващи индустриални бази крие рискове, когато не се вземат предвид техническите параметри на обектите. Част от предприемачите решават да разширят или реновират съществуващите бази, докато други използват парцела, за да стартират напълно нов проект. И в двата случая пропуските при предварителния технически одит на обектите могат да доведат до различни проблеми и забавяне на инвестицията. Това посочват от Корект Проект, компания, посветена на управлението, консултантските услуги и пълното обслужване на строително-инвестиционни проекти.

„Покупката и преустройството на вече съществуващи производствени бази се среща все по-често, а една от причините за това са по-високите цени на свободните терени.”, коментира Димитър Недев, управител на Корект Проект. „Все още обаче ставаме свидетели на случаи, при които пропуски в техническия анализ и одит на обектите, водят до оскъпяване на инвестицията“. По думите му в подобни ситуации дори може да се стигне до неочаквано високи експлоатационни разходи и такива свързани с амортизация и ремонти на сградите.

Според експертите на компанията нагласите на предприемачите се движат в правилната посока по отношение на предварителните проучвания и оценка на инвестициите. Закупените обекти вече не се приемат само като счетоводен актив, а се обръща сериозно внимание на техническите им параметри като качество на строителство, енергийна ефективност, разходи за поддръжка и др.

 „Част от клиентите ни, които търсят разширение за бизнеса си, използвайки съществуващи бази, разчитат именно на техническия одит, за да оптимизират разходите за инвестицията си. Често това са чужди предприемачи, които преди няколко години са стъпили на българския пазар и благодарение на доброто си развитие до момента, търсят нови индустриални площи.“, посочи още Димитър Недев.

 „Проблемите, които могат да възникват при инвестирането в съществуващи обекти, най-често са решими, но знанието за тях е първата стъпка към разрешаването им, а за това е необходима специализирана услуга. Днес около 80% от инвеститорите ползват проектни мениджъри, вече платили високата цена на справянето със ситуацията в годините на криза“, казва още Недев.

За да намерят добра реализация и да имат висока доходност, всички обекти трябва да бъдат изградени правилно и в срок. Професионалната помощ би могла да оптимизира разходите за строителството с около 10%, посочват още от компанията. 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...