Страхът да не се пропусне възможност влияе на имотния пазар у нас

Една от горещите теми е потенциалното спукване на нов имотен балон, само четиринадесет години след предишния такъв

Страхът, че пропускаш невероятна възможност (т.нар. FOMO икономика – от Fear of missing out) има доста силно влияние при покупката на имоти и кредитирането у нас. Това заяви Иван Стойков, финансов анализатор "Моите пари", в предаването „Клуб Investor“.

По думите на Стойков с проявлението на инфлацията се е увеличило и желанието на хората да спасят спестяванията си. Той обясни, че това е уместно решение, но често те не взимат предвид множество фактори при тегленето на кредити, включително колко ще струва финансирането; би ли поскъпнал имотът толкова, колкото е настоящата лихва по кредита; ще остане ли същата пазарната среда.

Стойков коментира ръста на ипотечните кредити от 18,2% на годишна база (според Паричната статистика на Българската народна банка) и дали има прекалено завишаване на цените на имотния пазар.

„При положение, че за сравнително кратък период цените на имотите стигнаха тези нива – някъде има ръст от по 50 и над 50%, в тези сегменти, според мен, има форма на балон... Вече ще влезем в разсъждението цените на имотите дали са стигнали ниво, в което следва спукване на балон“.

Стойков очаква цените на някои имоти да останат високи, но при надценените оферти на пазара да има корекция. Гостът посочи, че вероятно цените ще се понижат при първите проявления в затруднения на обслужването на кредити, ако са теглени за тях.

Разликата между офертната цена на имотите и реалната цена, за която те се продават, може да достигне 20% в посока надолу, стана ясно още от разговора. „При натиск продавачът най-често сваля между 5 и 10%“, коментира Стойков.

Според него финансовата грамотност у нас се подобрява, стига да няма фактори, които да притискат хората.

„Когато дойде ситуация като в момента и настъпи време да приложат това, което са чули, видели, прочели, хората действат хаотично... Не на 100% в момента хората гледат рационално“.

Стойков даде за пример отново имотния пазар, като отбеляза, че купувачите пропускат детайли, за които биха могли да се заложат определени стойности и да се вземат предвид – включително разходите през годините, които биха могли да бъдат калкулирани при наемите.

„Не много хора си дават сметка за дребните неща, които обръщат колата… В момента има желание да се спасят спестяванията, което е правилно, но трябва да се търсят възможностите“, каза още Стойко

Вижте още: