„Девин ЕАД“ заяви своя ангажимент да се развива като компания с положително въздействие

Кръглата маса на тема биоразнообразие се проведе по повод 30-годишнината на компанията

„Девин“ ЕАД, част от европейската семейна група Spadel, потвърди дългосрочния си ангажимент за опазване на природата по време на кръгла маса на тема „Биоразнообразието – стратегическа цел за оцеляване и устойчиво бъдеще“. Форумът се състоя на 25-и октомври в гр. Девин по повод 30-годишнината на компанията. Домакин на събитието беше Борислава Налбантова, изп. директор на „Девин“, а специални гости – Н. пр. Фредерик Мьорис, посланик на Кралство Белгия в България, Марк дьо Боа – управляващ директор на групата Spadel, и Наташа Василева, председател на Общинския съвет в гр. Девин.

„Мисията ни е да свързваме хората и природата за един по-устойчив живот, днес и в бъдеще“, посочи Борислава Налбантова, изп. директор на „Девин“ ЕАД. „В юбилейната за нас година придвижихме нови проекти и идеи, израз на здравата ни връзка с природните ресурси и за добро бъдеще на децата ни. Сред тях е проектът за реставрацията на 30 чешми с минерална и изворна вода в цяла България. Инициативата „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“ реализирахме съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. От тази година подкрепяме „Екоучилища“, най-голямата глобална устойчива училищна програма.

Наречена „Влез в зеления кръг“, тя ангажира с практически занимания училища, учители, деца и техните родители с темата за околната среда и устойчивостта. От 2017 г. „Девин“ е част от Spadel, една от малкото международни групи, в които всички компании са сертифицирани B Corporations. Така „Девин“ стана първата българска компания за минерална и изворна вода, част от световната общност B Corps™, обединяваща бизнеси, които са източник на добро за обществото, планетата и бъдещите поколения“
, допълни тя.

„Spadel се стреми да е компания с положително въздействие, ето защо инвестираме във възстановяването на природата в районите на всички наши обекти, за да постигнем положително въздействие върху биоразнообразието на ниво група. Поддържайки и възстановявайки биоразнообразието в Родопите, „Девин“ гарантира качеството на водата, осигурява бъдещето си, запазва работните места в региона и допринася за икономическото му развитие. В Spadel сме си поставили и времеви рамки: до 2025 г. ще инвестираме системно в проекти за възстановяване на природата в регионите, където оперираме, а от 2025 до 2030 г. ще удвоим целите си за постигане на положително въздействие“, изтъкна Марк дьо Боа, управляващ директор на групата Spadel.

„Девин ЕАД“ заяви своя ангажимент да се развива като компания с положително въздействие

Трите панела на конференцията бяха посветени на предизвикателствата, възможностите и бъдещото развитие на биоразнообразието както на местно, така и на глобално ниво. Участие в кръглата маса като лектори взеха Веселина Кавръкова – изпълнителен директор на WWF България, Марк дю Боа, Ким Нгуен – съосновател и главен изпълнителен директор на Beeоdiversity, Петя Йорданова – координатор на Национална програма „Екоучилища“ и Българско движение „Син флаг“, Румяна Иванова – изп. директор на Българска фондация „Биоразнообразие“, и Тома Белев – експерт в управлението на защитените територии. Модератор на дискусията беше д-р Ханс Ван Госум (Белгия) – старши консултант по биоразнообразие в Arcadis.

По време на форума експерти от бизнеса, неправителствените организации и институциите споделиха своята визия и опит в борбата срещу загубата на биоразнообразие. В дискусията се включиха Кристоф де Мил, интеграционен мениджър на ОББ, на тема как финансовите институции могат да подкрепят бизнеса за опазването на биоразнообразието; Силван Колот, член на УС на Melexis Bulgaria, с идеи как технологиите подпомагат тези процеси; Жана Величкова, изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, за важността от съвместната работа на всички заинтересовани страни; и доц. д-р Марина Стефанова от Софийския университет – за ролята на образователните институции за опазване на биоразнообразието.

Защитата, устойчивото управление и възстановяването на природните екосистеми е решение не само в подкрепа на опазването на околната среда и климата, но и възможност за развитие на икономиката и глобалната сигурност.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...