1114212През април 2014 г. американският журналист Матю Милър пътува за Северна Корея като турист. Той умишлено поврежда визата си по време на полета и твърди, че иска да си намери убежище. По-късно споделя, че  е направил всичко възможно, за да бъде арестуван в тоталитарната държава. Но защо?


Северна Корея има «специални ритуали», които спазва при ареста на чужди граждани. Те отиват зад решетките в една от най-деспотичните страни на планетата, където методите на наказание, описани от ООН, включват "изтребление, убийство, поробване, изтезания, лишаване от свобода, изнасилване, принудителни аборти и други видове сексуално насилие". Всеки президент на САЩ би направил всичко по силите си, за да освободи пленника, ако той  е американец. По различни поводи са били изпращани включително и лични представители на Белия дом, като Джими Картър и Бил Клинтън.

Матю Милър, който е освободен на 8 ноември 2014, се оказва един интригуващ случай на човек, който сам е избрал да отиде зад решетките, дори, когато първоначалното решение на местните власти е да го качат на самолета, за да го изпратят обратно вкъщи.

NK News, уважаван сайт, който интервюира Милър в продължение на няколко дни по имейла, го описва като  "любопитен турист", който  отива на екстремна почивка. Американецът заявява пред сайта, че е искал да разбере какво е Северна Корея,  но не от погледа на туриста. Той твърди, че "искал да се изправи лице в лице с севернокорейците, за да може те да отговорят на въпросите му".

Какво се случва след пристигането му - властите се съгласяват да не го депортират, но вместо да го държат в някой сталински гулаг, го настаняват в голям хотел, а след това в къща за гости - разбира се, под ключ - където среща други «затворници», включително и сънародника си  Кенет. Едва след като Милър бива осъден през септември на шест години каторжен труд, го прехвърлят в по-конвенционален затвор.

Малко след прочитането на присъдата, Ройтерс разкрива, че Милър има  своите странности. Освен на Луис Карол, той се възхищава произведенията на Джордж Оруел и на Оскар Уайлд. Обича да рискува и да се въвлича в крайности.

Повечето американци, които биват арестувани в Северна Корея са мисионери, които знаят рисковете от разпространение на християнската вяра в тази агресивно атеистична държава. Така например, проповедникът Робърт Парк влиза в Северна Корея незаконно през декември 2009 г. и два месеца по-късно е заловен от властите. Той казва, че е бил измъчван и продължава и до днес да страда от тежки умствени травми.

Ето и някои особени факти за Северна Корея:
- Повечето туристи в страната идват от съседен Китай.
- Повечето туроператори казват, че визите се издават свободно и на всеки западен жител, стига да не е журналист.
- Посещенията на туристите са  много строго регулирани.
- През 2013 г. за първи път се позволява на посетителите да носят мобилните си телефони в Северна Корея, но мобилните разговори между чужденци и местни жители са забранени.
- Винаги има поне един случай на американец, който е допуснал някаква грешка в страната.

Според Северна Корея Travel, който документира арести на чужденци, американецът Евън Хунцикер преплува река Ялу от Китай през 1996 г. след сключен облог и е намерен пиян и гол в Северна Корея. Той е бил освободен, след като семейството му е платило на местните органи 5 000 долара.

Матю Милър казва пред NK News, че  се разкайва за своето приключение, което завършва чак, когато призова САЩ за помощ. Ръководителят на националните разузнавателни служби на САЩ Джеймс Клапър пристига  в страната, за да ходатайства за неговото освобождаване.

"Не чувствам вина за престъплението. Изгубих времето на севернокорейците и на американците, но срещнах различни хора и постигнах целта си да науча повече за Северна Корея", казва той.
"Мисля, че допуснах грешка, но тя беше успешна."

Северна Корея определено е трудно място за журналисти, но туристите са добре дошли, стига да правят това, което им се казва. През 2013 г. журналистката Джулиет Рикс се записва за екскурзия с гид и без никакви проблеми получава поглед отвътре в недостъпната за медии Северна Корея.

Вижте още: