България се включва за пръв път в световния ден за борба с гладаКампанията „1 кг ДОБРОТА“ ще нахрани хиляди нуждаещи се деца, семейства и възрастни хора

  • На 28 май е Световният ден за борба с глада. 

  • На 28 май всеки пети българин няма да бъде по-малко гладен, отколкото е днес. 

  • 28 дни след това няма да бъде по-различно, ако не ни е грижа и нищо не направим, за да променим това.

Българската хранителна банка се включва в международните инициативи за борба с глада със специална кампания „1 кг ДОБРОТА“, в рамките на която през този уикенд в 8 големи търговски обекта в София ще се набират дарения под формата на трайни пакетирани храни за хора в нужда, които хронически гладуват.

Всяка година в Европа и у нас се разхищават 80 милиона тона годна за консумация храна – достатъчно да се изхрани за 7 години цялото население на България. Същевременно 400 000 деца у нас не получават редовното и здравословно хранене, което им е необходимо. А заедно с другите рискови групи – самотни майки, възрастни хора, многодетни семейства – става дума за близо 1.5 милиона българи, едва оцеляващи под или на прага на бедността“ – разкриват от Българската хранителна банка.

Като част от инициативите за борба с глада на 31 май и 1 юни БХБ ще събира пакетирана храна в три от най-големите търговски вериги у нас. През целия уикенд в хипермаркети Карфур в The Mall, Paradise Centre и Bulgaria Mall, както и в супермаркети Пикадили в Mall of Sofia, Сердика Център и City Center Sofia хората със сърца ще могат да дарят своята доброта на нуждаещите се под формата на пакети боб, леща, ориз, макарони или бутилки олио.

С всеки дарен пакет ще бъдат нахранени 10 деца, възрастни хора и семейства в нужда. Желаещите могат да се включат като доброволци в раздаването на информационни материали, описването и пренасянето на събраните храни в дните на кампанията, или да дарят пакет храна, съдържащ 1 част доброта и 10 части щастие.


През 2013 г. БХБ е събрала над 260 тона храна на стойност над 540 хиляди лева, с които са подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. България за пръв път се включва в инициативите за Световния ден за борба с глада, като миналата година най-много храна са събрали в Португалия.

Вижте още: