1114401 Ако сте мислели, че българските чиновници са най-големите тарикати, научени да се възползват максимално от системата, помислете пак.


Индийски държавен служител, който не идвал на работа от близо четвърт век, беше уволнен, предаде БТА, като се позова на съобщение на правителството.

А. К. Верма, главен инженер в Централния отдел за благоустройство към индийското Министерство на градското развитие, за последен път дошъл на работа през декември 1990 г.

Според изявление на правителството служителят "поискал удължаване на отпуск, за който не е имал разрешение, и не изпълнил указанията да се яви на работа".

Въпреки че през 1992 г. след проверка по случая той бил признат за виновен в "съзнателно отсъствие от служебните си задължения", на правителството му били нужни повече от две десетилетия, за да предприеме действия срещу служителя. Министърът на градското развитие М. Венкаях Найду се намесил, за да бъде отстранен Верма.

Индийската бюрокрация е печално известна с нехайство, закъснения и излишни формалности. Агенция ДПА коментира, че индийското законодателство затруднява отстраняването от длъжност на служители.

С подобни примери се славят и други държави. Така например в Италия бяха установени подобни злоупотреби си общински чиновници, които се водели на работа на по две и дори три места едновременно. Те успявали на кратки нитервали да обиколят различните си работни места, хвърлят по едно сако на облегалката на стола и имитират присъствие, а вечер минават, за да си ги приберат. Така години наред находчивите “калинки” прибирали по две-три заплати едновременно.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...