Европейска седмица на мобилносттаЕвропейският комисар по транспорт Виолета Булц даде старт на редица инициативи за устойчив транспорт при откриването на Европейска седмица на мобилността (16-22 септември) в Европейския парламент.

Един от акцентите в тазгодишното издание е денят без автомобили, по време на който големите градове ограничават частично моторизирания трафик, допускайки само пешеходци, велосипедисти, обществен транспорт и екологично чист транспорт (като електромобили и др.) в определени централни части.

Тази година, със събития, свързани с устойчивия транспорт, в кампанията се включват около 2000 европейски градове.  

В изявление преди откриването на инициативата европейският комисар по транспорта Виолета Булц заяви: “Европейска седмица на мобилността ни напомня, че всеки един от нас има своята роля за промяната. Ако изберем да ходим пеша и да се движим с велосипед по-често, Европа ще може да пожъне значителни социални ползи. ”

Пълното изявление Виолета Булц можете да видите тук:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I107431&sitelang=en&videolang=EN/BG

От юни 2015 г. „Европейската седмица на мобилността“ и „Do the Right Mix – Придвижвай се разумно!“ обединяват инциативите си за целите на по-мащабна и интегрирана кампания за градска мобилност.

„Докато в повечето европейски градове автомобилите са основна причина за високите нива на азотни оксиди, у нас те са сериозен източник на фини прахови частици. В ход са промени в законодателството. Те ще дадат възможност за прилагане на мерки, които ще ограничат вредното въздействие върху атмосферния въздух на двата основни източника на замърсяване в градовете - битовото отопление и транспорта,” споделя по темата министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Ето някоо от предприетите мерки в Европа за подобряване на градската среда:

• В Лондон са инсталирани лесни за разчитане 3D карти, което прави колоезденето и ходенето пеша  по-ефективни;

• В испанския град Витория-Гастейс се прилага т. нар. модел на суперблоковете, който връща обществените пространства на гражданите;

• В Копенхаген, Лондон, Фландрия и Холандия, велосипедистите могат да се насладят на "велосипедни магистрали";

• Будапеща въвежда автоматизирана схема за таксуване на пътниците от най-висок световен стандарт;

• В Париж местните власти са развили единна система за споделяне на автомобили с повече от 3000 електрически превозни средства.

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...