Нова акустична концертна зала ще бъде изградена в центъра на София

Инициативата обединява Софийската филхармония, творческите индустрии, архитекти, общественици и е под патронажа на Президента Румен Радев. На 3 октомври ще се проведе второто обществено обсъждане за изграждането на нова акустична концертна зала в София

Събитието може да проследите чрез лайфстрийм на живо


На 3 октомври от 9:30 часа в Централен Военен Клуб в София ще се проведе Второто обществено обсъждане на тема „Архитектура“ по проекта за изграждането на нова акустична концертна зала в София. Събитието може да бъде проследено на живо. Инициатори на проекта са Фондация „БОГАРИЯ“, Софийска Филхармония и Съюзът на българските музикални и танцови дейци, а целта на събитието е да се обсъдят най-важните въпроси, свързани с локацията, архитектурните особености, както и с финансирането и управлението на бъдещия концертен комплекс.

На събитието ще присъстват и дискутират главният диригент на Софийската Филхармония Найден Тодоров, председателят на Съюза на архитектите в България Петър Диков, председателят на фондация „БОГАРИЯ“ Александър Димитров и председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански. Предвидени са презентации и лекции на международни експерти, архитекти и акустици. Поканени са главният архитект на София арх. Здравко Здравков, както и редица кандидат-кметове и изявени дейци в областта на музиката, архитектурата и културата. Цялата програма може да намерите тук.

Идеята за проекта е обявена на 13 март 2016 г. Година по-късно се учредява инициативен комитет, който формулира философията и четирите условия към проекта, както и започва активното събиране на подкрепа. Провеждат се серия от срещи с главния архитект и кмета на София, музиканти и деятели на културата. Първите професионални концепции и четири пълноценни проекта са разработени от студенти в Първата творческа работилница в УАСГ през 2018 г. През 2019 г. в зала България се провежда първото обществено обсъждане сред музикантите, които формулират „техническото задание“ към залата, както и изискването за Великолепие на новия Храм на Музиката. През 2021 г. Президентът на Република България Румен Радев става патрон на инициативата.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...