2DoITНа 7 април в София се проведе първата 2DoIT конференция, организирана от Асоциация на софтуерните инженери.

2DoIT 2016 All Stars събра на една сцената някои от големите имена на софтуерния бизнес в България, за да говорят за съвременния начин за създаване на софтуерен продукт.

Маргарита Наумова, основател на SQL Master Academy, Стефан Добрев, директор по инженеринг в Телерик, Кирил Караатанасов, програмист-аналитик във VMWare, Георги Кременлиев, софтуерен разработчик с над 15 години опит, Христо Хаджичонев, професионалист с над 25 години и Agile специалист и Владимир Чалков, управител на Crossroad говориха за различни аспекти на процеса, но всъщност бяха обединени от една обща тема: добрите практики в софуерното производство и правилната интеграция на различни модели според спецификите на работата и на екипа.

2DoIT е иновативен конферентен модел, който обедини презентационна част, силно застъпен нетуъркинг елемент, както и безплатен онлайн стрийминг на конферентната част, така че събитието да е наистина достъпно за всеки, който има интерес и желание да развива уменията си в тази посока. Всички лекции се излъчваха със свободен достъп през сайта на Асоциацията не само на български, а и на английски – нещо, което не е правено за българска IT конференция до момента.

„Рискувахме част от участниците да не ни разберат правилно, но преценихме, че за нас по-важното е да се развиваме със световната тенденция и да дадем възможност на хората да са част едно събитие въпреки географската си позиция. Така лекциите се гледаха от над 500 души – не само колеги от други градове, които не могат да спрат работа за 2-3 дни, за да присъстват на събитие в София, но и от съседни държави“, казват организаторите.

Наричаме конференцията 2DoIT 2016 All Stars „нетрадиционна“ и „иновативна“ не само заради начина на провеждане, но и заради избрания фокус – software practices & networking.

Организаторите подчертават, че това не е технологична конференция. „Ако можем да използваме пирамидата като образ, първото ниво е придобиването на умения в програмирането, университет, курсове, след това идват технологичните конференции и обучения, които са задължителни, за да си на ниво в работа си и следващото ниво са конференциите, които ние сме си поставили за цел да създаваме.

Те включват лекции и презентации, базирани на реалния опит, на направените грешки, изграждането на процеси и екипи, успешното прилагане на работещи модели“, обяснява Мартин Кулов, председател на АСИ. Този тип събития са задължителна част от професионалния живот на софтуерните специалисти навсякъде по света, а набират и все по-голяма популярност и у нас, въпреки не толкова широката публика, към която са насочени, допълва г-н Кулов.

„В България вече има много програмисти, а и постоянно се създават още и още, защото това е може би единствената професия с позитивен имидж. Проблемът обаче е, че започва да се усеща липсата на следващото ниво, на софтуерните инженери с по няколко години опит, които са достигнали до собствените си добри практики и могат да ги предадат на по-младите си колеги.

Познаването на добрите практики и тяхното прилагане е това, което отличава начинаещия програмист от наистина успешния софтуерен професионалист. За старшия софтуерен инженер е характерно, че той знае кога прилагането на точните за случая добри практики и модели ще доведе до желания резултат“.

Част от целите и дейностите на Асоциацията на софтуерните инженери са насочени към осигуряването на продължаващо обучение на софтуерните специалисти. Следвайки тази си политика, организаторите наградиха един от участниците в конференцията с посещение на едно от топ софтуерните събития на Европа – конференцията GOTO Berlin 2016 през ноември.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...