Вицепрезидентът ПоповаОбщина Тутракан бе домакин на VI-ти Национален фестивал "Като звездите" на децата от социалните институции и приемни семейства, който се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България - Маргарита Попова.

В реновираното читалище "Никола Вапцаров" взеха участие над 200 момиченца и момченца от различни социални институции от цялата страна. Специални гости на събитието бяха заместник областният управител на Област Силистра - Елена Томова и Алтимир Адамов - Народен представител от ПП ГЕРБ.

„Фестивали „Като звездите“ създават у децата чувство за общност, за насърчаване, защото те имат нужда да почувстват, че са обичани“, заяви от сцената вицепрезидентът Маргарита Попова, която откри фестивала в крайдунавския град.

„Не само децата, но и хората с увреждания не получават достатъчно като отношение. С провеждането на правилни политики и осигуряването на средства, съобразно възможностите си, институциите трябва да защитят достойнството на тези хора, но може би е дошло време да осъзнаем, че и самите ние, хората, сме държавата“, посочи още вицепрезидентът.

Тя пожела успех и на още едно събитие, което ще стартира от Тутракан за поредна година – Националният поход „По стъпките на четата на Таню войвода“.

В сградата на Общината вицепрезидентът Маргарита Попова се срещна и с кмета на Тутракан Димитър Стефанов. Тя го поздрави за инициативата, която на една сцена събра толкова талантливи деца. Това бе и първото събитие, което презентира реализираният проект от НЧ "Никола Вапцаров - 1873" проект "Читалището - извор на култура и ценности", чийто цели бяха подобряване качеството на живот и намаляване на различията между селските и градските райони, подобряване достъпа на населението до културни услуги и осигуряване на подходящи условия за съхранение и представяне на местното културно наследство. Проектът е на обща стойност  977 хил. лева, финансиран по ПРСП 2007 –2013 г., Мярка 321 и в резултат на реализацията му се извърши основен ремонт на сградата, включващ: саниране, подмяна на покривна конструкция, смяна на дограма, основен ремонт на помещенията, изграждане на нова отоплителна инсталация, направа на пожароизвестителна инсталация, подмяна на технологично оборудване, ремонт на ВиК инсталацията и др.

НЧ „Н.Й.Вапцаров - 1873” е партньор по договор за сътрудничество със СОУ „Христо Ботев”, гр. Тутракан, в резултат на което 9 ученика от 11 и 12 класове проведоха производствената си практика в двата отдела на читалищната библиотека под менторството на библиотекарите. Вече трета година читалището е желан партньор за тази инициатива на училището.

Вижте още:

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...