С какви темпове напредва развитието на изкуствения интелект?

Появата на изкуствения интелект (AI) – технология, която позволява на машините да изпълняват задачи, които обикновено изискват човешки мозък – датира от 50-те години на миналия век.

Оказва се обаче, че стартирането на платформата за AI съдържание ChatGPT през ноември 2022 г. стана повод за скоростната поява на редица други приложения и услуги, които се надпреварват да навлязат на пазара. Най-актуалната сред тях се появи преди броени дни, на 21 март 2023 г. – конкурентният чатбот с изкуствен интелект на Google, наречен Bard. Бързо прогресиращата ситуация повдига ключови въпроси като това колко AI може да повиши производителността в различните сектори, дали новите постижения застрашават работни места, кои индустрии ще се възползват най-бързо от неговата стойност и кои ще бъдат трансформирани от новите услуги.


Какво изпълнява съвременният ИИ?

ИИ използва „генеративни“ алгоритми за езикова обработка, базирани на „основни модели“. С други думи, той се учи от огромно количество данни, за да създава нови текстове и се подобрява с течение на времето. Сходни инструменти могат да направят същото с изображения, аудио и видео. Такива усъвършенствани модели на „задълбочено обучение“ имат огромен потенциал в много приложения (включително в роботи), особено сега когато се създават експоненциални количества данни, които традиционните изчислителни техники трудно могат да усвоят и използват.

Компанията за пазарно разузнаване IDC прогнозира, че глобалните приходи за пазара на AI – включително продажби на хардуер, софтуер и услуги – ще нарастват с 19% годишно от сега до 2026 г. Eдна интересна характеристика на новите AI приложения като ChatGPT е, че фокусът им е върху квалифицирани, а не върху повтарящи се задачи, включително професионални такива, извършвани днес от програмисти, академици, адвокати, инженери, математици и писатели. Обществеността вече започва да се пита къде ще бъдат относителните предимства на хората, ако ИИ поеме и когнитивните способности. И все пак, дори с използването на AI, машините ще изискват хората да ги програмират и да проверяват точността, надеждността и въздействието на тяхната работа. Засега интелигентните машини са скъпи и се борят да изпълняват „човешки“ задачи, които съчетават когнитивни умения с движение – въпреки че, разбира се, по-нататъшните подобрения трябва да ги направят по-икономични и по-лесни за внедряване.

Могат ли новите AI приложения да допринесат за бум на производителността, давайки още предимства на развитите икономики?

„Интелигентните“ роботи могат да поемат по-опасни задачи или такива, които хората са по-малко склонни да изпълняват: работа в електроцентрали, военни зони, лаборатории или кланици, подреждане на рафтове или изпълнение на поръчки, освобождавайки хората да изпълняват по-възнаграждаващи задачи, без да елиминират работни места като цяло.

Приносът на технологиите, поддържащи изкуствен интелект под някаква форма, може да идва в подходящ момент, тъй като западните общества изпитват недостиг на работници.

Безработицата в САЩ и Европа е близо до рекордно ниски нива. В САЩ и Обединеното кралство много хора изглежда са напуснали работата си за постоянно. Застаряващото население ще утежни ситуацията още повече – не е съвпадение, че някои от страните с най-голяма употреба на роботи днес, са и тези, които застаряват най-бързо. Натискът върху компаниите да преместят веригите за доставки по-близо до тях намалява способността им да си набавят евтина работна ръка, където и да я намерят. Междувременно са крайно необходими нови технологии за справяне с екзистенциални проблеми като климатичната криза и как да се изхрани нарастващото население по света.

Може би появата на ИИ ще създаде изцяло нови работни места. Търсенето на хора, които могат да разработват сложни AI алгоритми, вече нараства. Може да е трудно да се предвиди въздействието на новите технологии. Ако то доведе до по-автоматизирано генериране на видео и изображения, тогава потреблението на игри, VR симулации и други визуални медии би следвало да нарасне.

Как се създава стойност в тази концепция?

Новите технологии са изградени върху повишена изчислителна мощност, което е добра новина за производителите на хардуера, който ги съпътства: свързаност, ускорители и компоненти на паметта, използвани в центрове за данни, както и фирми за модерни полупроводникови чипове. Новите софтуерни приложения изискват сериозни бюджети за научни изследвания и разработки, масиви от данни и множество потребители, за да усъвършенстват напредъка с обратната си връзка. Напредъкът в AI често може бързо да бъде пренесен в насочени към потребителите технологични продукти като по-добри търсачки, чат ботове, инструменти за превод, виртуални и гласови асистенти.

Днешната надпревара с изкуствен интелект би могла съвсем логично да се развие и по геополитически линии, изправяйки гигантски американски и китайски компании една срещу друга в опит да спечелят надмощие в потенциално критични нови технологии и пазари. Междувременно инвеститорите се надяват, че напредъкът на фирми с малка капитализация също ще създаде стойност. Паричните потоци към подкрепени с рисков капитал стартиращи фирми с изкуствен интелект достигнаха 1,37 милиарда щатски долара през 2022 г. по данни на данни Pitchbook – почти толкова, колкото през предходните пет години взети заедно.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...