САЩ: Политически игри, корпоративни сътресения и зелени борси

Последните няколко седмици са изключително динамични в икономически и политически план за Америка. Докато тече преброяването на гласовете от междинните избори за Конгрес, технологичните компании излизат с поредица лоши новини, ФЕД продължава да повишава лихвения процент, криптовалутите се сгромолясват, а сякаш напук на всичко това макроикономическите показатели са добри и основните борсови индекси са на зелено, опровергавайки апокалиптичните прогнози.


Пазарите имат своя собствена логика

На 10 ноемрви Wall Street отбеляза най-добрия си ден от април 2020 г., като индексът S&P 500 затвори с 5,5% по-високо, а фокусираният върху технологичните компании Nasdaq скочи със 7,4%. Ден по-късно, в последната борсова сесия за седмицата S&P 500 се покачи още повече и за момент дори достигна заветния праг от 4000 пункта, като затвори буквално на няколко пункта под него.

До голяма степен това се дължи на успокояващите данни, че инфлацията в САЩ на годишна база е спаднала от 8,2% през септември до 7,7% през октомври. Това е най-ниското ѝ ниво от месец януари насам. Новината повдигна очаквания за по-плитка рецесия за индустрията през следващата година и увеличи търсенето на държавен дълг, покачвайки цените на облигациите.

От март досега Федералният резерв е повишил референтната си лихва шест пъти, увеличавайки разходите по заеми за всеки, който се опитва да си купи къща или кола, или пък има баланс по кредитна карта. Председателят на ФЕД Джеръм Пауъл обаче продължава да твърди, че лихвените проценти вероятно ще трябва да бъдат дори по-високи от през следващата година.

Сред икономическите предизвикателства демократите се борят с последни сили да запазят властта в свои ръце

На фона на сложната обстановка все още не са ясни резултатите от изборите в Съединените щати – битката и за двете камари на Конгреса е изключително изравнена и ще се наложи да се преброи и последната бюлетина преди да е ясно кой всъщност ще има мнозинство – републикаците или демократите. Много е вероятно в щата Джорджия да се стигне и до балотаж, което ще отложи официалните и изключително важни резултати за Сената с още няколко седмици.

Различни настроения и дълбоки разделения са завладели американското общество, но е безкрайно ясно, че републиканската съпротива срещу политиките на президента Байдън и неговите поддръжници е много силна. 15 ноември е знакова дата, защото тогава се очаква бившият президент Доналд Тръмп да обяви кандидатурата си за следващите избори през 2024г.

В корпоративния свят се случва нечуваното

Корпорация Meta, която стои зад Facebook, Instagram и Whatsapp обяви, че съкращава 13% от персонала си. От 87 000 души, работещи в компанията, 11 000 бяха скоростно освободени, но и щедро компенсирани за това. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг определи решението като „една от най-трудните промени в историята на Meta“, като неочаквано призна, че е допуснал грешка, имайки свръхочаквания за растеж заради ръста на приходите по време на пандемията от коронавирус. Според него „макроикономическият спад“ и „нарасналата конкуренция“ са довели до много по-ниски приходи от планираните.

В това време Илън Мъск, който съвсем наскоро придоби Twitter, също направи съкращения, при това още по-драстични, уволнявайки половината персонал на компанията. В обръщение към останалите служители, Мъск е заявил, че организацията губи по над 4 млн. долара на ден, а също така и че има дългове за над 13 милиарда долара. Според думите му лихвите по тях са за над 1 млрд. долара и трябва да бъдат платени в следващата една година.

С това известният предприемач заключава, че компанията е пред фалит. Дали наистина финансовото положение на Twitter е толкова тежко, не можем да сме сигурни, но е факт, че милиардерът използва това като аргумент да наложи поредица от промени и нововъведения в екипа на компанията, както и в самата платформа. Сред най-обсъжданите от тях е въведената такса от 8 долара за получаване на маркер за верифициран акаунт.

През последните няколко месеца и други известни корпорации предприеха съкращения на служители. Сред тях са Microsoft, Walt Disney, Snap, Stripe, Netflix и още големи играчи от технологичната и развлекателната индустрия. Това обаче очевидно не спира оптимизма и е видно, че някои важни показатели, като инфлацията и безработицата, се подобряват. Под въпрос остава как ще се отразят финалните резултати от изборите, идващата зима и развитието на военния конфликт в Украйна – три фактора, които могат във всеки момент да обърнат хода на нещата.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...