САЩ предлагат бивш шеф на Mastercard за ръководител на Световната банка

Президентът на САЩ Джо Байдън посочи индийско-американския бизнесмен Аджай Банга като официална номинация на САЩ за ръководител на Световната банка. Г-н Банга управляваше гиганта в дигиталните разплащания Mastercard повече от десетилетие, а понастоящем е заместник-председател на General Atlantic – частна инвестиционна група в Съединените щати.

Според високопоставени американски служители Банга има необходимия опит, за да помогне на банката да работи по-добре с частния сектор за постигането на целите си. Прави впечатление, че появата му като фаворит за поста дойде броени часове, след като бордът на институцията заяви, че „ще насърчи силно“ кандидатурите на жени.

Въпреки това индиецът си спечели сериозен кръг от бързи одобрения, след като висши финансови лидери се срещнаха в Индия в петък. Това е знак, че изборът му до началото на май (или вероятно дори по-рано) е почти сигурен, въпреки че други страни членки също могат да представят свои номинации до края на март.

Този ход идва в момент, в който Щатите увеличават натиска върху Световната банка да наблегне повече на справянето с изменението на климата. Това беше и предполагаемата причина, поради която доскорошният ѝ ръководител Дейвид Малпас подаде оставка. Преди около година той заяви, че не знае дали изкопаемите горива са причина за климатичните промени, с което си спечели критиките на Белия дом и ред други институции и влиятелни личности.

От управителния съвет на банката зависи официално да се назначи следващият ѝ ръководител. САЩ, които са най-големия акционер в Световната банка, традиционно отговарят за избора на човек, който да ръководи институцията, която отпуска милиарди долари на различни страни всяка година. Американец е начело на банката от нейното създаване през 40-те години на миналия век, чиято тогавашна цел е да спомогне за възстановяването на Европа след Втората световна война.

Ако бъде избран, г-н Банга ще замени Малпас, който беше номиниран от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той вече заяви, че ще се оттегли от поста до юни, почти година преди края на петгодишния му мандат.

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че иска да види Световната банка да служи като „умножител на сила за добро, като определя правилния дневен ред“. Според нея г-н Банга е „уникално подготвен да поеме тази отговорност“, позовавайки се на неговия опит в изграждането на партньорства между правителства, компании и нестопански организации.
Аджай Банга започва кариерата си в родната си Индия, където баща му е бил офицер в армията. Работи в Nestle и Citigroup, преди да се присъедини към Mastercard.

Той се оттегли от фирмата за картови услуги през 2021 г. и сега е заместник-председател на General Atlantic, частна инвестиционна компания, където участва в консултативния съвет на нейния климатичен фонд на стойност 3,5 милиарда долара. Той също така е работил с Белия дом като съпредседател на Партньорството за Централна Америка – инициатива, насочена към увеличаване на инвестициите на частния сектор в района в опит да се спре потока от мигранти към САЩ.

Според Аманда Гласман, изпълнителен вицепрезидент в Центъра за глобално развитие, десетилетията в бизнеса на г-н Банга може да помогнат да се върне доверието в банката от страна на Конгреса, включително у републиканците, които често критикуват международните организации.

Който и да стане следващият лидер на СБ, той или тя ще трябва да се изправи пред предизвикателството да се опита да балансира непосредствените финансови нужди на страните с ниски доходи, много от които са изправени пред дългови кризи, като същевременно се пренасочи към справяне с проблеми като изменението на климата, глобалните конфликти и рисковете от нова пандемия – всичко това без никакви допълнителни пари на масата.

„Има много зависими от тази следваща фаза от стратегията на Световната банка“, каза г-жа Гласман. „Това е момент, в който Световната банка може или да се засили, за да бъде наистина уместна, или да бъде маргинализирана и ролята ѝ да е без значение.“ Въпреки че има общ консенсус, че банката трябва да се развива, „има по-малко съгласие за това как и има притеснение относно балансиращия акт, който трябва да се направи“, добавя тя.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...