Защо страните от БРИКС се интересуват от разширяване на групата си?

Икономическият блок, включващ държавите Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС), обяви плановете си да присъедини нови държави по време на годишната среща на върха.

Лидерите на настоящите страни от БРИКС се събраха за няколко дни в Йоханесбург, Южна Африка, като разширяването на членството беше водещата тема в дискусията. Китай и Русия определиха БРИКС като противотежест на водения от Запада хегемонистичен ред.


В телевизионно обръщение преди срещата на върха президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса посочи, че увеличаването на броя на членовете на БРИКС ще послужи като опора срещу еднополюсния свят.

„Разширеният БРИКС ще представлява разнообразна група от нации, които споделят общото желание да има по-балансиран световен ред“, заяви Рамафоса.

Засега БРИКС са поканили шест страни да се присъединят към блока. Три от тях – Саудитска Арабия, Иран и Обединените арабски емирства (ОАЕ) – са сред 10-те най-големи производителки на петрол в света. Аржентина, Египет и Етиопия също ще бъдат приети в групата, тъй като тя се стреми да увеличи геополитическото влияние на страните от глобалния юг на световната сцена.

Посланикът на Южна Африка за Азия и БРИКС Анил Суклал сподели пред репортери миналия месец, че над 40 страни проявяват интерес да се присъединят към блока, като 22 официално са обявили своето искане.

Китай и Русия са все по-изолирани и настояват за експанзия

Този начин на мислене не е нещо ново за БРИКС. Групата исторически се е стремяла да се конкурира с G7 – икономически блок, съставен от САЩ и техните най-големи съюзници, които заедно имат доста по-голямо влияние върху световната финансова архитектура.

Някога процъфтяващите икономики на страните-членки на БРИКС обаче се забавиха, увеличавайки спешността на разширяването си. Китай, някога икономическата сила на групата, се бори със значително забавяне на икономиката си, докато тази на Русия е в процес на „свободно падане“ след поредицата санкции в отговор на нейната инвазия в Украйна.

Ето защо не е изненадващо, че Китай и Русия настояват за приемането на нови членове, докато докладите сочат, че Индия – основен съюзник на САЩ, който може да спечели нещо от отслабналата китайска икономика – е по-предпазлива по отношение на разширяването, особено за страни в Далечния изток.

По същия начин докладите предполагат, че бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва е изразил опасения, че новият формат на БРИКС може да отслаби влиянието на настоящите му членове.

Защо други държави искат да се присъединят към БРИКС?

Последната страна, която се присъедини към БРИКС, беше Южна Африка, която стана част от блока през 2010 г., четири години след основаването на организацията. Като развиваща се икономическа сила по онова време, икономиката на Южна Африка беше значително по-малка от тази на другите членове, но с голям запас от природни ресурси.

Много други кандидати за БРИКС, като Казахстан и Алжир, са в подобна позиция в момента, с надежди да изградят по-силни търговски отношения с нововъзникващите икономики.
Други потенциални кандидати, като Саудитска Арабия и Иран , вече са големи икономики, които се движат от комбинация от бизнес и геополитика. Страните са заинтересовани от разширяване на политическите и финансовите си връзки с незападни страни в стратегия за противодействие на влиянието на САЩ в региона.

И накрая, някои икономически утвърдени страни се интересуват от БРИКС, докато играят и на двете страни. Египет и Индонезия са примери за икономики от по-високо ниво, които искат да продължат да изграждат връзки с членовете на БРИКС, като същевременно поддържат близки отношения със Щатите.

На дневен ред идва и Аржентина – много обсъждано допълнение към БРИКС – която наскоро повиши лихвените проценти до 118%, за да спомогне за ограничаване на необузданата инфлация. По време на срещата Лула изложи идея за използване на Новата банка за развитие – банка, финансирана от членовете на БРИКС – за облекчаване на дълговото бреме на

Аржентина на фона на липсата на валутни резерви в страната.

Какво може да е бъдещето на блока?

Саудитска Арабия се класира като вторият по големина производител на петрол в света през 2022 г., според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ, докато ОАЕ и Иран са класирани съответно на шесто и девето място. Заедно с Русия, която е на трето място в глобалния добив на петрол, БРИКС си осигурява четири от 10-те най-големи износители на енергия в света.

Другите допълнения към блока диверсифицират глобалното му присъствие, но няма много да допринесат по отношение на финансовата или икономическата тежест. Аржентина е на ръба на фалита, тъй като е изправена пред инфлация от над 100% на годишна база. Междувременно нарастват опасенията за стабилността на дълга на Етиопия на фона на продължаващите преговори за осигуряване на заем от 2 милиарда долара от Международния валутен фонд. Египет е затънал в собствената си икономическа криза на фона на остър недостиг на долари и затруднена валута.

Според различни източници е имало разногласия в редиците на БРИКС по отношение на критериите за приемане, включително на колко нации трябва да бъде позволено да се присъединят и в какъв срок. Централна спорна точка изглежда е намирането на баланса между откритостта, която може да размие политическата сила на групата, и изключителността – определяща характеристика на групата на богатите нации G7.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...