1520730Mimirium Network на варненските блокчейн специалисти Георги Христов и Галин Динков е единствения български проект, селектиран в конкурсната програма наGITEX Future Stars – най-голямото за Близкия Изток събитие в сферата на високите технологии.


В програмата на конференцията участват над 700 стартъпа от целия свят. Мрежата на българските технологични предприемачи е избрана от над 150 стартиращи проекта, от които са избрани 5 финалиста в категория „Блокчейн проекти“. В конкуренция на българите са старт-ъпи от САЩ и Канада, работещи с технологични гиганти като Dell, Mozilla, Google и др., финансирани с по над 1 милион долара. Българският проект печели вниманието на организаторите и първа награда в категорията. 

Целта на Mimirium Network е да върне контрола на потребителите на интернет върху предоставените от тях лични данни в мрежата. Това ще им позволи те сами да контролират как данните им ще бъдат използвани от бизнеса и да печелят от това. Проектът на варненските предприемачи може да премахне посредничеството на големите компании, събиращи данни на потребителите, които след това продават. 

На базата на блокчейнтехнологии, тези данни ще бъдат максимално защитени и никоя страна няма да може да ги манипулира и злоупотребява с тях и обработката им. По този начин се спазват и изискванията на GDPR, включително като дават възможност на потребителя да се възползва от правото си да бъде забравен, получавайки неопровержимо доказателство за неговото волеизявление, тъй като записът му в блокчейн са криптографски защитени и веднъж записани не могат да бъдат променени или изтрити от никой. Това дава сигурност, че никоя страна не е в състояние да манипулира записите с цел да се облагодетелства. 

Mimirium Network изгражда екосистема от различни инструменти, които позволяват на потребителите да съхраняват своите данни криптирано на своите локални устройства и след това срещу заплащане и тяхно съгласие да участват в различни анкети, проучванияи др. Бизнесът също печели, защото ще плаща по-малко, за да получи желаната от него информация, която да използва за конкретните си потребности и развитие. Спечелената награда дава възможност за засилена комуникация с министерството на туризма на Дубай и внедряване на Mimirium Network в техния цялостен блокчейн проект – Dubai Blockchain Tourism. Това би дало мощен старт и признание на проекта  в цял свят.  Дубай е най-бързо развиващият се град в тази насока, следвайки политика, според която до 2020 г. цялата им администрация трябва да е преминала изцяло върху блокчейн. 

ЗадMimirium Networkстоят имената на Георги Христов -предприемач и проджект мениджър, с повече от 12 години опит. Той има над 200 успешно реализирани проекта. Завършил еИУ-Варна.  Галин Динков е софтуерен инженер и предприемач, основател на блокчейн клъстер във Варна. Има голям опит в създаването и управлението на високотехнологични компании и има няколко успешни зад гърба си.  

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...