Министерството на туризма създава дирекция за визовите режими

Министерството на туризма пусна за съгласуване и обществено обсъждане нов устройствен правилник на ведомството. Той е качен в страницата Strategy.bg на Министерския съвет, като становища се приемат до 30 март 2022 г. В министерството ще бъде създадена нова дирекция "Международна дейност и визови режими", в която ще работят 12 служители.

Същевременно дейността по издаването на визи за туристи от трети страни е в правомощията на Министерството на външните работи. „Имаме голям проблем с визовия режим от някои страни за входящия туризъм, което създава проблем за туристическия бизнес. Искаме да имаме координиращо звено с външно министерство. Ние няма да издаваме пряко визи“, заяви пред TravelNews зам.-министърът на туризма проф.


Мариела Модева, в който ресор влиза международната дейност. Тя допълни, че туроператорите и хотелиерите имат големи очаквания и търсят помощ за визовите режими и проблеми от Министерството на туризма. Затова искаме да бъдем про-активни и лидер в координацията, подчерта Модева.

Същевременно от външно министерство реагираха остро на идеята и се очаква в скоро време да пуснат отрицателно становище за новия устройствен правилник. Визовата политика на Европейския съюз е единна и в България се изпълнява от Министерството на външните работи, коментираха експерти от ведомството. Официално становище ще бъде изразено по-късно.

В момента дирекцията в Министерството на туризма е под името "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма". Нейн директор е Светлана Големанова, която се очаква да бъде сменена от новия екип на БСП, който ръководи ведомството. Тя е жена на изпълнителния директор на пътно-строителната компания "Грома холд" Христо Савев, която компания печели редица обществени поръчки по времето на управлението на ГЕРБ. "Грома холд" беше в основата на скандала с отпуснатите авансово 84 млн. лв. по строителството на магистрала "Хемус". Големанова работеше дълги години с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ).

От администрацията на Министерския съвет вече има становище за новия устройствения правилник на Министерството на туризма. В него се посочват, че липсват някои цели и подцели, като препоръчват да се посочат проблемите с организацията на работата на ведомството, какви корупционни практики са установени или други негативни тенденции.

Друга интересна промяна в Министерството на туризма е отделянето на контрола в туризма, който отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. В момента двете дейности са в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединява провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролира. Министърът на туризма Христо Проданов сега иска да отдели контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери.

Директор на дирекция „Управление на морските плажове“ в момента е Екатерина Дацова, която се очаква да бъде сменена. Тя е от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър на туризма в двете правителства доц. Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Дацова запази поста си при служебните правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри през юли Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Христо Проданов намекна при представянето на екипа си в Народното събрание, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни министър Проданов. Реално той до момента не може да смени директора Екатерина Дацова и нейни подчинени, защото са държавни служители.

С новия устройствен правилник се увеличава политическият кабинет от 5 на 7 човека. В него ще влизат двамата зам.-министри, началник на политическия кабинет, парламентарен секретар и трима съветници. Създава се нова дирекция "Административно-правни дейности", а финансите и човешките ресурси отиват в самостоятелно звено - дирекция "Управление на финансовите и човешки ресурси“. Запазват се дирекциите "Връзки с обществеността и протокол", "Туристическа политика", "Маркетинг и реклама“ и "Програмиране и управление на проекти".

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...