Има ли изненадани, че ГЕРБ ще има служебен кабинет?

Медиите пускат анализи, че ако се стигне до предсрочни избори, то служебният кабинет на 99% сигурно ще бъде воден от кадър на ГЕРБ и съответно назначен от него.

Така е според конституционните промени, на които ППДБ настояваха и прокараха, ръководени разбира се от най-дълбокия ум на българската конституционна мисъл Христо Иванов.

Журналисти публикуват статии, в които с едва ли не сюрпризиран тон се отбелязва, че логичното следствие от тази монументална конституционна реформа е, че ГЕРБ ще държат служебния кабинет. И този кабинет разбира се ще организира евентуалните предсрочни избори.


Очевидно много неприятна ситуация за ППДБ, с оглед на настоящото им скарване с ГЕРБ.

Аз не съм конституционалист, нито юрист, нито дори съм учил право, но това можех да ви го кажа, че ще стане още веднага когато прочетох какво представлява конституционната реформа предложена от Христо Иванов.

То е очевидно и за психиатричен пациент, че ограничаването на президентските правомощия до това да назначава служебен премиер от много ограничен набор публични позиции, всички от които пък преди това се назначават от парламента, на практика гарантира, че почти винаги служебният премиер ще е кадър на водещата партия.

Трябва да си особена порода идиот, за да не го осъзнаваш това и сега да си изненадан. До ден днешен за мен е мистерия дали Христо Иванов и компания са идиоти или просто тайно много обичат ГЕРБ, но е факт, че последните години някак си винаги намират как да ги върнат на власт.

Много е смешно, че май накрая дългосрочното наследство на ППДБ в българската политика ще е не просто изпирането на Борисов и релегитимирането на ГЕРБ като водеща политическа сила, но и още по-твърдото им бетониране в тази позиция чрез елиминирането на корективното влияние на президентската институция.

Вижте още:

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...