Армения избира между три варианта за строителство на нова АЕЦ

Армения интензивно изучава три варианта за строителство на нова АЕЦ – руски, американски и южнокорейски. Това съобщи в интервю за агенция „АРКА“ заместник министърът на териториалното управление Акоп Варданян.

„Решението за новия атомен енергоблок още не е прието. Трябва да се отчетат множество фактори, започвайки с мощност, гъвкавост, производствени цикли, експлоатационни разходи, въпроси относно доставката на гориво и други“, заяви Варданян.


По думите му руската страна е предала предварителна технико-икономическа обосновка за вариант с енергоблок от 1200 мегавата, изучават се обосновките на американските и южнокорейските колеги. Що се отнася до френския вариант, то той е само на ниво разговори.

„След като изучим трите варианта, трябва да разработим конкретна технико- икономическа обосновка за нашата енергийна система и да оценим влиянието от гледна точка на цените. Не трябва да се взема прибързано решение, защото новата АЕЦ ще бъде ключов двигател на нашата икономика“, подчерта той.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...