Монтираха горната част на купола на вътрешната защитна обвивка в блок VIII на АЕЦ „Тянван“

АЕЦ „Тянван“ е най-големият проект на икономическо сътрудничество между Русия и Китай.

В сградата на реактора на осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“, който се строи в Китай с участие на „Росатом“, бе инсталирана горната част на купола на вътрешната защитна обвивка. Конструкцията е с тегло 120 тона. Вътрешната защитна обвивка е една от ключовите локални системи за безопасност, която предпазва реактора от външни въздействия. Използваната в проекта двойна защитна обвивка може да издържи на земетресение, цунами или ураган. В сградата на реактора се разполага ядрената паропроизвеждаща инсталация и системите за аварийното ѝ охлаждане, което я прави основна за АЕЦ.

„Изграждането на осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ върви по график. Руските и китайски специалисти реализират съвместно този проект – руската страна отговаря за проектирането, документацията и доставката на оборудване за „ядрения остров“. Тя предоставя услуги по авторския надзор и ръководството при монтаж и настройка при изграждането на седми и осми енергоблок, а китайските експерти извършват строително-монтажните работи, дейностите по въвеждане в експлоатация и други активности, свързани със строителството на блоковете“, заяви Алексей Баник - вицепрезидент по проектите в Китай на „Атомстройекспорт“.

Монтираха горната част на купола на вътрешната защитна обвивка в блок VIII на АЕЦ „Тянван“


АЕЦ „Тянван“ е най-големият проект на икономическо сътрудничество между Русия и Китай. В момента се строят седми и осми енергоблок по руски проект с реактори ВВЕР-1200. Построените по-рано четири енергоблока с реактори ВВЕР-1000 работят успешно и дават милиони киловати в енергомрежата на страната.

Вижте още: