Заради инфлацията все повече българи инвестират в злато и скъпоценни камъни

Цените на годежните пръстени са с 20% по-високи от миналата година, отчитат търговците преди Свети Валентин

Новите тенденции при бижута са жълто злато и завръщане към пищните модели от 80-те

Заради инфлацията и несигурната икономическа обстановка през 2023 година ще продължи тенденцията от предходната година все повече българи да търсят сигурни инвестиции в злато и скъпоценни камъни. Това прогнозират от международната верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни Amodoria, която е представена и у нас.

След като през 2022 г. търсенето на злато у нас достигна най-високите си нива от 20 години насам се очаква трендът да се запази устойчив заради желанието на хората да защитят средствата си и да диверсифицират риска. Според експертите най-голям интерес на нашия пазар ще продължи да се наблюдава към инвестиционно злато от 50 грама до 100 грама заради достъпния размер на инвестицията и високата ликвидност.

Паралелно с това за 2022 година от Amodoria отчитат и над 50% ръст на запитванията за покупка на скъпоценни камъни у нас. Има и реално увеличение на броя на сделките, като клиентите са все по-добре информирани за дългосрочния потенциал на такава инвестиция.

“Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение.”, обяснява Тихомир Янков, Управител на Amodoria за България. “В условия на все още ниски лихви по банковите депозити и златото, и скъпоценните камъни са добра алтернатива за сигурно вложение с по-добра доходност. Но е необходимо изборът да се прави внимателно, информирано и от доказан, сертифициран доставчик.”, категоричен е той.

По правило най-добри цени могат да предложат първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните, защото по този начин произходът е гарантиран, а веригата на продажба е максимално съкратена. Изключително важно е при покупката клиентът да може да получи сертификат от утвърдена международна лаборатория. От една страна той повишава стойността на камъка, а от друга се явява застраховка за инвестицията.

“За съжаление на пазара у нас се предлагат камъни с неясен произход и спорно качество, което носи потенциален риск. Легитимните доставчици винаги сме готови да предложим както необходимите документи, така и безплатна консултация за размера, вида и шлифовката на скъпоценния камък, така че клиентът да получи най-доброто решение спрямо наличния бюджет и коректна информация за ликвидността на вторичния пазар.”, обяснява още Тихомир Янков. “Не е задължително инвестицията да е огромна, за да се осмисли. Но е изключително важно да се търси най-добрата пресечна точка между цена и качество.”, категоричен е той.

От Amodoria очакват пазарът на бижута, произведени от благородни метали и естествени скъпоценни камъни, да се запази стабилен през 2023 година както в световен план, така и у нас.

“Въпреки песимистичните прогнози около COVID кризата и несигурната икономическа обстановка, пазарът на луксозни бижута се развива добре през последните години и индикациите от световните форуми, на които участваме, са позитивни. Данните и очакванията на международните анализатори показват, че през 2023 година на глобално ниво се очаква ръст в сегмента от още 3 млр. щ.д., с което общият обем ще нарасне до над 60 млр. щ.д.”, разказва още Янков.

Заради инфлацията все повече българи инвестират в злато и скъпоценни камъни

По наблюдения на експертите на Amodoria търсенето на луксозни бижута в България също е стабилно, като сезонният пик традиционно е преди коледните и новогодишни празници. Това, както и времето преди Свети Валентин, е периодът, в който се реализират и най-много продажби на годежни пръстени. Заради ръста на цените на златото и съпътстващата инфлация тази година цените обаче са с около 20% по-високи в сравнение с миналогодишните. Новите модни тенденции при годежните пръстени на световно ниво пък са за използване на жълто злато и търсене на индивидуалност с използването на цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и дори черни диаманти.

“Въпреки че част от българските потребители също са отворени за новия тренд, у нас все още най-много се търсят класически годежни пръстени с диаманти, като предпочитано е бялото злато. Обичайно бюджетът е от 2000 до 3000 лева.”, обяснява Тихомир Янков.

Той допълва, че напук на очакванията за по-скъпо злато модните тенденции при луксозните бижута за 2023 година са за по пищни и масивни модели, каквито не сме виждали от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. На модните подиуми и по витрините на бижутерийните бутици все по-често ще се показват перлени огърлици с дебели златни верижки, коктейлни пръстени, висящи обеци до раменете и широки гривни и ланци и то по няколко заедно. Всичко това ще бъде изпълнено преобладаващо в жълто злато.

Вижте още: