Децата на Стрелча вече знаят, че отпадъците трябва да се събират разделно Над 140 деца се забавляваха с организирания от „Екопак България“ и община Стрелча празник на открито

Над 140 деца от Стрелча се събраха на площад „Дружба“ и въпреки очакването за дъжд и лошо време бяха заредени с празнично настроение. Причината – организирания от „Екопак България“ и община Стрелча в навечерието на празника на детето 1 юни детски празник, посветен на темата за опазването на природата и разделното събиране на отпадъци от опаковки.

Деца от ЦДГ „Д-р Стайко Стайков“ и училищата „П.Хилендарски“ и „Св. Св. Кирил и Методий“ се запознаха с героите от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, персонажи от образователния куклен спектакъл „Приказка за юначета с празни тумбачета“ на „Театъра на приказката – София“. Героите разказаха на децата как трябва да се събират отпадъците, за да се опази планетата чиста. Те се научиха, че отпадъците, които се депонират, замърсяват природата, а събраните разделно отпадъци се рециклират и след това заживяват нов живот.

Приказката обучава децата кой вид отпадък в кой цветен контейнер трябва да се изхвърля. Всички деца танцуваха с кукловодите и героите от спектакъла, участваха в състезание по сортиране на отпадъци, а накрая всеки си тръгна с подаръци – комикс книжка за оцветяване и магнити с персонажите от кукления театър.

Представлението е част от пролетното турне на „Театър на приказката – София“ по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме разделно“. То се провежда в партньорство с общините Ботевград, Своге, Тутракан, Плевен, Правец, Панагюрище, Тетевен, Пещера и Стрелча. В спектакъла на разбираем за децата език се поставя проблемът за отговорността на всеки жител на Земята към опазването на природата. Това е реализация на мисията на „Екопак България“ – да образова най-малките, за да стигнат зелените послания и до възрастните. „Защото децата са най-добрите посланици на зелената идея и често възпитават полезни навици у възрастните“, убедени са в „Екопак България“.. 

Образователната пиеса „Приказки за юначета с пълни тумбачета“ пътува из българските градове пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 8350деца на възраст от 4 до 8 години как да събират разделно отпадъци. 

Децата на Стрелча вече знаят, че отпадъците трябва да се събират разделно  

Вижте още: