1503209
За първи път България стана домакин на международната лятна програма за подготовка на бъдещи лидери ”Форум глобални лидери” (Preparing Global Leaders Forum - PGLF), която се провежда в Американския университет в Благоевград от 12-и до 19-и август. Лятната лидерска академия, която е част от световната мрежа PGLF, събра на едно място над 30 отлични студенти и млади професионалисти от 20 страни от 5 континента с професори от водещи университети като Джорджтаун, Оксфорд и Сорбоната. В програмата в България се включват още лектори от публичния сектор и различни представители на НПО, бизнес и стартиращи компании като 9Academy, 356labs, Leanplum, Заедно в час, Viber, Enhancv, ClaimCompass, ProViotic, Sopharma, BMW, Сдружение 365.  
Международната лятна програма ”Форум глобални лидери”  се осъществява за първи път в България след 6 години успешни издания в други държави с финансовата подкрепа на Американското посолство в България, Младежкия съвет към Посолството на САЩ, Фондация “Българска памет” и Сдружение Три Шест Пет, както и с продуктовата подкрепа на Coca Cola, BMW и Hewlett Packard Enterprise. Медийни партньори на събитието са Кариери, Mladiinfo, b2b Media, Dir.bg и Forbes. Програмата в България се организира от група доброволци от българската фондация с нестопанска цел “Глобални лидери”, преминали успешно редица международни лидерски програми по света.

Първото издание на лидерската академия бе открито официално от българският президент (2012-2017) Росен Плевнелиев, от президента на Американския университет в България д-р Стивън Съливан и от директора на глобалната академична мрежа PGLF проф. Д-р Сам Потоликио. Президентът Плевнелиев, който е и специален посланик на Американския университет в България, поздрави екипа на организаторите за успешно реализираната инициатива и се обърна към участниците с думите: “Специално дойдох тук, за да се срещна с вас и да стисна ръката ви, защото ви е грижа, защото вие действате, защото не ви е страх да изразявате мнението си и защото се борите за постигате това, в което вярвате”.

Той добави, че в света в момента има два типа лидери - силни и мъдри- такива, които налагат решенията си чрез силови мерки или популизъм и такива, които умеят да се вслушват в хората си и да вземат решения. Той насърчи младите делегати да бъдат лидери от втория тип и да развиват трите най-важни качества за бъдещите световни лидери - умението да слушаш, да се променяш и адаптираш към новата ситуация и и умението да взимаш трудни решения.

“С лидерската академия PGLF целим да променим парадигмата на лидерството, за да подготвим хора, които да инвестират в развитието на общността, страната си и на света, в който живеят, вместо такива, които следват единствено собствения си интерес“, заяви директорът на глобалната академична мрежа PGLF и един от водещите преподаватели в програмата проф. д-р Сам Потоликио при откриването на академията в Благоевград.

Затова е нужно развитието на три основни лидерски качества -  любознателност, решителност и възможност за изграждане на общност. Това е и основната причина за организирането на лидерските академии PGLF - необходимостта от развитието на тези фундаментални качества у бъдещите световни лидери.  “Мотивирани сме да намерим онези хора във всяка страна, които се отличават, но не мислят за себе си като за лидери - ние имаме нужда от таланти, с които да работим по разрешаването на световните проблеми.“, добави проф. д-р Потоликио. Той допълни, че България има потенциал да се превърне в един от глобалните центрове на международната академична мрежа PGLF, заради демографията, локацията и цялостния потенциал на страната и хората тук.

Церемонията по откриването беше организирана с помощта на методологията на 9Academy и беше професионално заснета от Creative Visual Solutions. Всички участници се насладиха на домашна българска храна, осигурена от Резиденция Баба.

Програмата “Форум глобални лидери” е част от международната мрежа за подготовка на млади лидери PGLF, като академиите се осъществяват още в Русия, Хърватия, Йордания и Бразилия. Мрежата за глобални лидери PGLF вече имат над 1000 възпитаници от над 100 страни по света и има за цел да подготви ефективни и иновативни лидери в различни области за предизвикателствата в публичния, неправителствен и частен сектор.

Програма PGLF е насочена към студенти и млади професионалисти от 18 до 35 години, които имат интерес да развият лидерските си умения. Част от курсовете включват умения за влияние и водене на преговори, презентационни умения и говорене пред публика, ефективно вземане на решения, лидерство и комуникация, подготовка за интервюта за работа, психология на глобалното лидерство. Курсовете включват симулации, работа в групи и проекти. Всеки участник в лятната академия получава сертификат при успешно завършване на програмата.

Екипът от организатори на лидерската академия  PGLF е част от глобалната мрежа на програмата PGLF с натрупан опит в редица лидерски програми по света. С новата програма в България доброволците от българската фондация с нестопанска цел “Глобални лидери” целят да превърнат България във водещ образователен и притегателен център за млади таланти.
Директорът на глобалната академична мрежа PGLF  Проф. Д-р Потоликио е ръководител на направление “Глобално и специализирано образование” в Училището по публична политика McCourt на университета “Джорджтаун” във Вашингтон, САЩ.  Той е признат за един от “Най-добрите професори на САЩ”, според изданието “Принстън ривю” и отличен като един от най-добрите американски преподаватели с приза “OZY награда за преподаватели”. Потоликио е водещ съветник и коуч на редица изпълнителни директори на компании по света и високопоставени държавни служители. Той е и създател на първата англоезична програма по глобално управление и лидерство в Руската федерация.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...