Насърчаване и развитие на женското предприемачество в БългарияНедостатъчна информираност и дефицит на мениджърски качества – сред основните предизвикателства пред жените в бизнеса

На кръгла маса заместник-министрите Даниела Везиева и Зорница Русинова, заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и жени лидери в различни браншове обсъдиха методи за насърчаване на жените в бизнеса у нас.

Кръглата маса на тема „Насърчаване и развитие на женското предприемачество в България” бе инициирана от сп. Business Lady и Business Lady Club и се проведе с официалното партньорство на Министерство на икономиката.

Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката, която бе патрон на кръглата маса, представи концепцията на Стратегията за насърчаване на женското предприемачество в България на Министерство на икономиката. Тя очерта основните предивзикателства пред жените в бизнеса, сред които квалификацията на жената лидер - недостатъчни управленски и професионални знания и умения (само една трета от жените със собствен бизнес са преминали курсове за мениджъри). Друг проблем е достъпът до финансиране – повечето микро фирми нямат възможност да кандидатстват за европейско финансиране, освен това се наблюдава ниска ангажираност от страна на фондовете за рисков капитал със женското предприемачество. Недостатъчната информираност, изразяваща се в липса на инициативност и заинтересованост от страна на жените предприемачи относно възможностите за финансиране. И не на последно място изградените културни стереотипи, като липса на подкрепа от страна на семейството към жената предприемач.

Визията на Министерството на икономиката в посока справяне с начертаните проблеми се изразява в повишаване на конкурентоспособността на фирмите, ръководени от жени; увеличаване на дела на фирмите, управлявани от жени; инвестиране в курсове за повишаване на квалификацията и управленските умения и други. Основните източници за достъп до финансиране са ОП «Иновации и конкурентоспособност» (2014-2020), ОП «Управление на човешките ресурси» (2014-2020) и програма COSME (2014-2020).

Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика акцентира върху мерките за насърчаване на жените в бизнеса и създаване на равни права между половете на Министерство на труда и социалната политика. Тя представи накратко Законопроект за равнопоставеност на мъжете и жените в България, който ще бъде актуализиран посредством нови цели и приоритети. Сред тях отново виждаме повишаване на квалификацията сред жените мениджъри, включване на жени предприемачи в бизнес платформа по сектори, повишаване на участието на пазара на труда, повишаване на информираността. Друга стратегическа цел на МТСП за тази година е издирването и обучението на млади предприемачи с бизнес планове за финансиране.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова очерта основните приоритети за развитие на града, сред които информационни технологии и зеления бизнес, като акцентира върху повишаване ръста на заетост в София от 70%. „През 2015 година София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на БВП за последните 10 години, според класация на фонадация "Блумбърг”, допълни Фандъкова.

Вицепрезидентът на Женския комитет на ПЕРС и носител на орден «Стара планила» Янка Такева сподели, че българката трябва да се чувства горда, тъй като се справя отлично с множеството социални роли, които съвместява с професионалните си дела, в сравнение с останалите държави от Източна Европа. И начерта разликите със страните от Западна Европа, където в учебните програми предприемачеството е заложено още от първи клас.

Сред участниците в Кръглата маса бяха още дами - представители на различни големи компании, които споделиха успешни практики в сферата на предприемачеството. Доротея Николова, член на УС и изпълнителен директор на Банка ДСК, Илияна Търнина, управител и вицепрезидент на Paysafe България, инж. Мария Кръстева, председател на Business Lady Club, Мая Атанасова, директор "Човешки ресурси" на Девня Цимент и Вулкан Цимент, д-р Петя Стратиева, генерален мениджър Санофи Пастьор, България, Гена Събева, предприемач  и собственик на франчайз веригата ВИТ - Борсата за матраци и Галина Петрова, адвокат и член на Business Lady Club. Те коментираха своя опит и добри практики във фирмите, за които отговарят, като представиха и съотношението между ангажираните мъже и жени в съответните компании.

* b2b Media е медиен партньор на събитието.

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...

ОББ: Всички сектори растат• Във всички сектори на икономиката се наблюдава ръст, водещ до реално увеличение на БВП с 1.8% през първото тримесечие на...

В разгара на летния сезон и почивките, неприятните изненади от рязка промяна в плановете съвсем не са редки, а най-честите предизвикателства, които...

AMPECO, българската компания, разработваща глобална платформа за управление на зарядни станции, обяви присъединяването на Майкъл Грийнбърг като Старши вицепрезидент “Растеж” (SVP Growth). Назначението...