Енергийната революция: въглища от Китай, нефт и газ от САЩ

Наскоро излезе годишният доклад Statistical Review of World Energy 2023, който BP предаде за издаване на Energy Institute. Данните за развитието на световната енергетика за 2022 г. са точно според очакванията. Тук споделям най-значимите:

1. Глобалното потребление на първична енергия продължава да расте - с 1.1% спрямо 2021 г. Ръст се наблюдава във всички региони с изключение на Европа и страните от бившия СССР.


2. Потреблението на въглища отчита нов исторически рекорд. Нефтът скача с 3%, но все остава малко под нивата от 2019 г. Газът спада с 3% под тежестта на ценовата криза.

3. Разходите за енергия достигат около 12% от БВП на света. Цените на въглищата и газа (в страните-вносители) отчитат исторически рекорди, които надвишават в пъти предишните. Нефтът остава малко под ценовия си рекорд от 2013 г.

4. Модерните ВЕИ (без ВЕЦ) отчитат пореден голям скок (+14%) като вече достигат 7.5% от глобалното потребление. Въпреки това фосилните горива отново задоволяват 82% от енергийния глад на цивилизацията, а въглеродните емисии от потребление на енергия отчитат ръст с 0.9%.

5. Глобалното производство на електричество отчита ръст с 2.3% като въглищата остават основен източник на ток, давайки 35.4% от цялото производство.

Всичко това се случва на фона на войната в Украйна, потиснат икономически ръст, масови ковид затваряния в Китай, поредната година на рекордни инвестиции във ВЕИ, електрификация, батерии и исторически ниски инвестиции в добив на въглища, нефт и газ.

Всичко дотук може да се прочете по всички медии. Следват няколко интересни факта, които е малко вероятно да прочетете другаде:

1. Китай продължава да бъде моторът на света като въглищата остават основното му гориво. През 2022 г. Китай отчита добив от 92.22 EJ (екзаджаула) и ръст на добива с 8.78 EJ или +10.5% спрямо 2021 г. Това се случва на фона на исторически много нисък икономически ръст и силно забавяне на индустрията.

2. САЩ остава вторият водещ производител на енергия като там основните горива са нефт и газ. През 2022 г. САЩ отчита добив от 76.63 EJ и ръст на добива с 3.78 EJ.

3. Слънцето и вятърът в целия свят отчитат общо 32.17 EJ и ръст от 4.72 EJ. Ръстът им си остава 3 ПЪТИ по-малък в абсолютна стойност от сумата на годишния ръст по горните две линии. Слънцето и вятърът на глобално ниво дават малко повече енергия от добива на въглища в Индия и Индонезия.

4. Европейският съюз отчита спад на енергийното потребление с 3.5% като вече поглъща само 9.6% от глобалната енергия и отделя само 7.6% от въглеродните емисии от изгаряне на горива.

5. Сред големите страни Индонезия отчита рекорден скок на енергийното потребление от 26% и ръст на емисиите с над 33%. Дължи се основно на експлозивното развитие на рудодобива и производството на метали за батерии и електрификация като никел, кобалт и мед.

6. Сред големите страни Украйна отчита рекорден срив на енергийното потребление от -31% и на въглеродните емисии от -35%. Сами се сещате на какво се дължат тези "успехи" в борбата с климатичните промени.

7. В Европейския съюз една страна отчита исторически ръст на добива на въглища (+24.5%), производството и износа на електричество и въглеродните емисии от изгаряне на горива (+10.8%). Освен това регистрира и първият в историята износ на лигнит. Нейните мини и ТЕЦ практически спасяват положението в Югоизточна Европа през 2022 г. Да, България!

Това е енергийната реалност.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...