Европейската космическа агенция с мащабен проект за интернет от ново поколение

Европейската космическа агенция (ESA) проучва как да изгради мегасъзвездие от сателити, което да е конкурент на американския Starlink. Предложеният от ESA проект HydRON ще създаде мрежа от сателити, свързани заедно в космоса, които предават лазерни сигнали между себе си и няколко оптични мрежи на земята. Самата концепция се определя като първа по рода си и поради това крие някои неизвестности.

Според агенцията този проект ще осигури скорост на интернет от приблизително един терабайт в секунда.


Доскоро сателитите изпращаха радиокомуникационни сигнали от своята позиция в атмосферата до приемници на земята, които след това разпространяваха тази информация до оператори на мобилни телефони, центрове за контрол на въздушното движение и др.

HydRON обаче има за цел да демонстрира първата в света изцяло оптична многоорбитална мрежа, известна още като „Интернет отвъд облаците“. Проектът беше обявен за първи път през 2019 г., но сега достига края на своята фаза на проектиране.

Thales Alenia Space, френско-италиански космически производител, ще поеме водеща роля в производството на сателитите с ниска орбита за проекта.

Как работи HydRON?

Проектът има две части – научното изследване за изграждане на обектите и ранна демонстрация, която ще тества първата им мрежа. HydRON ще работи със сателити в ниска орбита на максимална надморска височина от 1000 км над земята и с геопространствени сателити на около 36 000 км.

Проектът ще смеси основните възли на тези видове сателити, така че да работят заедно с минимална зависимост от наземните системи, според Ксавие Лансел, управляващ консултант в Euroconsult.

Известно е, че екипът работи върху технология, която ще използва светлината като начин за пренасяне на терабайти данни с един единствен лазерен лъч.

Това решение идва в отговор на все по-големите нужди на бизнеса и потребителите за голяма скорост при прехвърлянето и споделянето на данни. Намираме се в епохата на комуникацията, в която има много данни, които се събират и все повече източници се нуждаят от тях.

Използването на лазерна връзка между сателитите ще направи по-трудно повреждането на системата HydRON от лошо време или прихващането ѝ от киберпрестъпници, които искат да „излъжат“ радиочестотни сигнали. През януари Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) заяви, че има „рязко нарастване на атаките“ срещу сателитни навигационни системи, където сигналите са блокирани или изпращат невярна информация към приемника в самолета.

4K видео във всеки джоб

Уеб страница за проекта HydRON казва, че той може да донесе интернет на „наземни потребители, намиращи се в отдалечени райони без наличен широколентов достъп“. Други източници посочват, че крайната цел на организацията е да донесе „4k видео във всеки джоб“.

Говорител на ESA казва, че проектът HydRON се основава на това, което Европа прави в областта на оптичните телекомуникации от няколко десетилетия, като най-накрая трансформира връзките от точка до точка в многоорбитална мрежова система.

Херман Лудвиг Мьолер, директор на Европейския институт за космическа политика, твърди, че ESA вероятно ще има клиенти от публичния сектор, като Оперативната космическа програма на ЕС или различни компании за сигурност и отбрана.

Поетапно стартиране до 2027 г.

ESA казва, че този проект ще постави Европа „в челните редици“ на световната оптична телекомуникационна индустрия – нов, но сложен пазар, който процъфтява в новата космическа надпревара.

Американската компания SpaceX вече разполага със собствена мрежа от сателити Starlink в ниска околоземна орбита, които използват технологията, предложена в проекта на ESA, за да предават данни помежду си със скоростта на светлината. През март компанията каза, че ще започне да продава тази технология на други доставчици. ESA обаче твърди, че скорошното разширяване на SpaceX в оптичната мрежа „подчертава стратегическото значение на тази технология“.

Европейската система изглежда се стреми към много по-високи измерения от тези, предлагани от SpaceX с количеството данни, прехвърлени през мрежата наведнъж, или разстоянията между сателитите в тяхната констелационна система.

Тъй като SpaceX по-специално изгражда частна мрежа, по-вероятно е компанията да я пусне преди Европейската космическа агенция, чийто настоящ график е за поетапно стартиране на тяхната демонстрационна система, което ще започне през 2027 г. и ще приключи през 2029 г.

Вижте още: