Хуманоидните роботи напът да превземат работните места в индустрията

Една от водещите световни логистични фирми – GXO, провежда изпитания на хуманоидния робот Apollo, разработван от американската софтуерна компания Apptronik. Изглежда, че най-после е постигнат успешен вариант за търговски хуманоиден робот с добра контактност, масова производителност, голям полезен товар и безопасност. Apptronik се целят в това роботите им да станат част от различни индустрии, включително строителство, както и добив на нефт и газ.

Роботът Apollo е висок 173см и може да вдигне до 25кг тегло. Линейните задвижващи механизми на Apollo съответстват на динамиката на човешките мускули за постигане на пълно и точно движение. Той има персонализирана граница на зоната си и архитектура за контрол на силата, за да работи безопасно с хора. Разполага и със сменяеми батерии с най-дълго време на работа спрямо други подобни проекти, според Interesting Engineering.

Адриан Стох, главен директор по автоматизация на GXO, отбелязва, че хуманоидният робот може да стимулира повтарящите се работни процеси в дистрибуторските центрове. Този тип машини могат също така да подобрят безопасността и да позволят на служителите да се съсредоточат върху задачи с по-висока стойност.

GXO се опитва да покаже своето превъзходство в автоматизацията на складове. Компанията тестваше различни иновативни хардуерни и софтуерни решения, включително работещи с AI роботика и автономни превозни средства, за да подобри автоматизацията на складовете си с 50% през 2023 г.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Apptronik Джеф Карденас посочи, че целта им е да помогнат на технологичния гигант GXO да управлява своите доставки и да се създаде по-безопасна и по-ангажираща среда за човешките работници.

Apollo е базиран на над 10 робота с общо предназначение, включително Valkyrie на НАСА, като е специално проектиран за складове и фабрики. Apptronik иска Apollo да работи в строителството, добивната индустрия, електрониката, търговията на дребно, доставките, грижите за възрастни хора и др.

Конкуренцията не спи – Tesla ще произведе 1000 хуманоидни робота

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск разкри плана си да разположи 1000 хуманоидни робота Optimus във фабрики до следващата година. Мъск обяви това огромно начинание по време на събранието на акционерите на Tesla, изразявайки увереност в бъдещето на проекта Optimus.

Технологичният магнат подчерта разработката на Optimus, която според него ще промени производствените процеси. Той прогнозира, че най-важният продукт на Tesla, а именно хуманоидният робот, ще донесе огромни приходи.

Мъск се надява да продава 1 милиард хуманоидни роботи всяка година, като всеки робот Optimus струва 10 000 долара да се произведе и се продава за 20 000 долара. Tesla се надява да отговори на 10% от глобалното търсене и да направи 1 трилион долара.

Мъск наскоро спомена, че до 2026 г. роботите ще могат да се персонализират, което ще позволи на потребителите да настройват специфичен софтуер и програми. Той не посочи кои фабрични задачи ще заемат хуманоидните роботи, но направи важни заявки. Със сигурност целта на Мъск за широко разгръщане на автономни роботи ще оформи бъдещите операции на Tesla с проекта Optimus.

AI ускорява развитието на хуманоидни роботи

В Китай изследванията на роботи се ускоряват поради непрекъснатия напредък на изкуствения интелект. Новите AI модели и чатботове на Baidu подобряват изследванията в областта на роботиката.

Бързият растеж на този сектор привлича големи инвестиции. OpenAI поддържа стартиране на хуманоидни роботи, докато Tesla създава Optimus. Китайски корпорации като BYD инвестираха в базираната в Шанхай Agibot скоро след нейното създаване.

Най-новото изследване на индекса на ИИ на Станфорд показва, че в момента Китай инсталира повече от 50% от индустриалните роботи в световен мащаб, изпреварвайки Япония.

Вижте още: