Спешна нужда от центрове за данни и капацитет за AI обучения в Европа

В Европа липсват центрове за данни за обучение на модели с изкуствен интелект, които да отговарят на текущото търсене. Това предупреждение отправи наскоро служител от френската компания за изкуствен интелект Mistral AI. Успешният стартъп посочва като предизвикателство и липсата на разнообразие в моделите за езиково обучение.

„Достигаме капацитета. Трябва да изградим центрове за данни и да гарантираме, че има достатъчно електроенергия за мащаба на развитието на ИИ днес. Има огромно количество работа за вършене“, заявява Одри Херблин-Ступ, ръководител на отдел „Връзки с обществеността“ в Mistral AI на конференция, организирана от Европейската сметна палата (ECA). Експертите твърдят, че достъпът до инфраструктура е важен и ако той не е налице, не може да се създават големи езикови модели.


Mistral AI, която беше основана преди година, използва суперкомпютърни съоръжения, открити от Европейската комисия, за да обучава своите модели. Компанията обяви нов голям езиков модел, който да съперничи на ChatGPT на OpenAI през февруари миналата година. Моделът, наречен Mistral Large, владее френски, английски, немски, испански и италиански език. Въпреки това стратегическото партньорство с Microsoft, която иска да инвестира 15 милиона евро в Mistral AI, е изправено пред контрол от Европейската комисия.

Различни мащаби

Забележките на Mistral идват след като ECA предупреди в доклад, публикуван миналия месец, че Европейската комисия трябва да инвестира повече в изкуствения интелект, ако иска да постигне амбициите си и да бъде наравно със САЩ и Китай.

В отговор на доклада Килиан Грос, отговарящ за разработването и координирането на политиката за ИИ в Комисията, каза, че на компаниите от ЕС им липсва „финансовата огнева мощ“, която имат американските гиганти като Microsoft.

„Ние сме в различен порядък. Не можем да наваксаме толкова бързо, но това не е причина да бъдем разочаровани – това е причина да увеличим усилията си“,каза Грос, говорейки на същата конференция.

Евродепутатът Драгош Тудораче, който изготви позицията на Европейския парламент относно Закона за изкуствения интелект, предупреди, че въпреки потенциала за хармонизация, който предстоящата правна рамка предлага, подходите на държавите-членки се различават значително по въпроси като уменията.

„Разрешаването на възприемането на AI е нещо, което държавите-членки трябва да въведат. Но националните стратегии виждат много разпръснат пейзаж. И съдържанието на стратегиите не е едно и също“, каза Тудораш на конференцията.

Достъп до големи масиви от необходими данни

Достъпът до данни е друг важен фактор за гарантиране, че AI компаниите в Европа могат да растат и да продължат да обучават своите модели. Mistral AI обучава своите модели на италиански, френски и испански, но се нуждае от достъп до големи обеми данни на тези езици, за да гарантира, че системите му са подходящи.

„Трябва да намерим начин да имаме достъп до данни по по-добър начин, за да представим други култури. В бъдеще съдържанието ще идва от САЩ и Китай. Но като глобална компания ние се грижим за изграждането на модели, които са силни на езици, различни от английския“, посочват от организацията.

Законът за ИИ, който включва строги правила на ЕС за регулиране на високорискови системи с ИИ, беше подписан миналата седмица и ще се появи в Официалния вестник на ЕС след броени дни. Правилата за ИИ с общо предназначение ще се прилагат една година след влизането им в сила през май 2025 г., а задълженията за високорисковите системи след три години.

Френският AI шампион представи новия си голям езиков модел (LLM) преди дни, като той ще стане достъпен за облачните клиенти на Microsoft Azure. Новото „стратегическо партньорство“ на Microsoft с френската Mistral AI е изправено пред контрол в Европа, като някои критици в европарламента казват, че са „бесни“ от това, тъй като Законът за изкуствения интелект на ЕС беше променен, за да отговори на изискванията на компании като Mistral.

Държавите от ЕС наскоро се споразумяха относно техническите подробности на Закона за ИИ на ЕС, но след огромни преговори, по време на които Франция настояваше за отстъпки за компании с отворен код като Mistral.

Вижте още: