Как политиците печелят от информацията, с която разполагат?

През десетилетията на установяването на световната либерална капиталистическа система и свободния финансов пазар са се въвеждали редица законови и регулационни мерки, които да гарантират липсата на злоупотреби и манипулации в него от различни влиятелни личности. САЩ са безспорни лидери в това отношение, тъй като именно там се намират най-важните фондови борси, а също и най-големите компании и тръстове с дългогодишна история.

Неслучайно краят на 19-и век, по-известен в Америка като „Позлатената епоха“, е символ на най-безскрупулното сливане на корпоративна власт и корумпиран държавен апарат. Самият президент на САЩ в периода 1877-1881 г. Ръдърфорд Хейс пише в своя прословут дневник думите: „Това вече е правителство на корпорациите, към корпорациите и за корпорациите“.

От този период са изминали над сто години, а времената, в които живеем днес, предполагат наличието на едно стабилно доверие в множеството институции, от които зависи сигурността на тази система. Оказва се обаче, че и сега пред очите ни избрани публични личности правят лесни пари от ценна информация, която имат, движейки се по ръба на закона.

На 19 март 2021 г. председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси закупува заедно със съпруга си акции на Microsoft за около 3 милиона долара. Съвсем „изненадващо“ 12 дни по-късно технологичната компания обявява, че ще сключи договор за близо 22 милиарда долара с американската армия. За броени дни акциите на Microsoft нарастват с 11%, което е изключително много за подобен тип нискорискова компания. Това е една от многото подобни сделки на Пелоси, която е дългогодишен член на Демократическата партия.

Действително в Съединените щати съществува закон, приет през 2012 г., според който е нелегално членовете на семейството на представители от Конгреса да се възползват от вътрешна информация, но изглежда този добре звучащ на теория текст, не се ползва с особен респект от политиците.

Друг показателен пример е този с конгресменката Кати Манинг – представител на Демократическата партия от щата Северна Каролина. На 22 октомври 2021г. тя придобива акции на Lockheed Martin на стойност 30 000 долара. Две седмици по-късно е обявено, че компанията си е осигурила сделка за 10 милиарда долара с армията за модернизиране на самолети F-22 и съответно това се отразява мигновено на цената на акцията. Очевидно американският народ трябва да има доста оптимистична и силна увереност, че позицията на Манинг в комисията по външни работи на Камарата на представителите, която често е наясно с подобни сделки, няма нищо общо с решението ѝ да инвестира точно в тази технологична компания.

От тези и още много такива интересни съвпадения можем да заключим, че или днешните политици са с брилянтни икономически знания и невероятна способност да предсказват развитието на пазара, или се възползват от информацията, която е предварително достъпна за тях, но не и за широката общественост. Това повдига както правни въпроси, така и морални такива, но по-важното е, че редица политически лица в света понякога се оказват в твърде изгодни ситуации. Може би няма чак толкова сериозна разлика в това отношение спрямо „Позлатената епоха“ – просто днес „позлатяването“ става по малко по-различни начини и е значително по-защитено от закона.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...