Събитието се провежда за втора поредна година, а мотото на това издание е „Виж бъдещето“.

Следвайки тенденциите в световен мащаб организаторите от b2b Media насочиха вниманието към споделената икономика и изграждането на „умни градове“. За втора поредна година конференцията събра официални лица, представители на най-успешните компании в сферата на технологиите, архитектурата, строителството и други сектори, медии, стартъп предприемачи и гости.


Иновациите са движещата сила за развитието на „споделената икономика“, а реализирането на проекти в сферата на „умните сгради и градове“ зависи не само от желанието на инвеститорите, но и от регулаторната среда, в която те са поставени.

Председателят на камарата на архитектетите в България арх. Борислав Игнатов заяви, че докато в Германия се изискват 19 документа преди да се започне изграждането на подобна сграда, включително проектите се подават и одобряват онлайн, у нас необходимият набор е 178 документа и изискванията за строителство на една сграда са същите като за цяло летище, например.
Относно сроковете – в България се чака минимум 60 дни, докато в Германия са едва 17, а в Англия може да се получи разрешение само в рамките на 2 дни.

Участниците в събитието се обединиха около искането да се облекчи режима и да се регламентират стимули за инвеститорите в „умни сгради“.

„Представете си, че сутрин не отивате в офиса. Представете си, че офисът идва при вас. Концепцията за "мобилен офис" се променя много бързо с идването на "умните градове"“, разказа арх. Ангел Захариев в своята презентация на събитието.

“Сега говорим за глобализация. Градовете обаче все повече ще играят основна роля. В момента 20 мегаполиса в световен план имат над 10 млн. души население, а в следващите години те ще станат поне 40. Тези градове са самостоятелни икономически играчи и след време ще започнем да говорим за регионализация и за градовете, носещи иновации”, коментира Стамен Янем, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Лекторите и презентаторите на конференцията обсъдиха и теми като: Интелигентни машини и умни хора - бъдещето на бизнеса, съвместно потребление и споделена икономика, преминаване към дигиталната реалност, цифровизация в ежедневието.

Сред презентаторите в Годишната конференция бяха:

Д-р Анна-Мари Виламовска - Секретар по здравеопазване, образование и наука на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Ръководител на президентските награди "Джон Атанасов" за талантливи млади ИТ учени и предприемачи.

Стамен Янев - Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Арх. Борислав Игнатов – Председател на Камара на Архитектите в България.

Пелагия Виячева - Директор на отдел „Връзки с инвеститорите” в Софарма АД.

Горан Миланов - Председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Арх. Ангел Захариев - съдружник и управител в архитектурно бюро А и А Архитекти.

Светлин Наков – основател на Софтуерен университет.

Илия Кръстев - Platform Solutions Executive SAP и други.

Пълната програма на Годишната конференция, както и презентациите можете да видите на сайта на събитието: http://conference.b2bmedia.bg/bg/


1050 1

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...