Опитът и уменията се придобиват. Страстта – не.

Привличането на нови служители и задържането им до голяма степен пресича една невидима граница и вместо да търсим талант за определена позиция, ние започваме да търсим хора с талант и след това да оформяме позицията по тях.“, сподели Юлиян Евтимов, управляващ партньор на комуникационна агенция 3CON. Той взе участие в международния форум „Битката за талантите 2021“. По думите му при търсенето на нови колеги за агенцията, фокусът е върху това какви са интересите и мотивациите на даден човек, защото „опитът и уменията се придобиват, но страстта – не“.

Нина Щерева и Снежана Райкинска от Bulwork презентираха по темата за предизвикателствата в IT сектора при подбора и задържането на талантите. Особеностите в сектора на високите технологии, които те изтъкнаха, включват факта, че хората в него са в постоянен процес на придобиване на нови знания. Разбира се, в тази сфера се работи в международна среда, като респективно това дава повече възможности за работа, независещи от държавата, националността, езика и местоположението. От друга страна, има сериозна конкуренция за кадри в сектора.

По официални данни на Българската софтуерна асоциация БАСКОМ през 2020г. в 
IT браншна на пълен работен ден са заети почти 38 хиляди души. Запазва се силният интерес към опитните кадри – 95% от позициите са за мениджърскироли и такива на средни нива.

Кремена Кирилова,
психолог и магистър по управление на конфликтите, сподели повече информация за най-честите конфликти, които възникват на работното място и за това как ефективно да управляваме комуникациите, за да имаме работещ екип и успешен бранд.

Опитът и уменията се придобиват. Страстта – не.

Вижте още: