След над 25 години успешно развитие на българския пазар, водещият производител на продукти от птиче месо Градус АД ще осъществи първично публично предлагане на акции (IPO). Събитието се очаква в средата на тази година, а стойността на предложението към инвеститорите ще бъде за над 100 млн. лв.

Това е най-голямото IPO в страната ни след кризата от предишното десетилетие и ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на борсата и в същото време най-растящи сектори – този на хранително-вкусовата промишленост. Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.

Пре-маркетингът показва достатъчно голям интерес от институционални и частни инвеститори в България и чужбина. Вниманието е голямо както заради добрите финансови резултати на Градус АД, така и заради позициите на компанията на родния пазар. За 2017 г. производителят ще отчете над 34 млн. лв. нетна печалба и около 200 млн. лв приходи.

„Определено смятаме, че първичното публично предлагане на акции на Градус АД ще оправдае очакванията. То ще изведе компанията на нов път и ще ни отвори перспективи за развитие.  Смятаме, че сме подготвени и излизаме на БФБ-София в момент, в който можем да отговорим на целите на инвеститорите, като вярваме, че предлагането ще  има положителен ефект и за капиталовия пазар като цяло“ – отбеляза Ангел Ангелов, главен изпълнителен директор на Градус АД.

Компанията е от най-големите производители на месо в България и в Топ 3 на най-големите производители на разплодни яйца в Европа. Градус е на първо място в страната ни по производство на продукти от птиче месо с 35% пазарен дял.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...