1426300Процентът на българите, сключили сделка с ваканционен имот през 2017 г., значително се приближава до делът на клиентите от Русия. Това показва анализът на Green Life Development & Resorts за годината. Традиционно активните руски купувачи отстъпват място пред родните клиенти, при които се наблюдава по-сериозен ръст на сделките през последните 1-2 години. Според данните на компанията българските купувачи вече представляват 35%, а делът на руските граждани е 36%.

„Можем да твърдим, че местният пазар вече е устойчив, а не временно активизиран за сметка на руския. Покупката на имот на морето привлича домакинствата със средни към високи доходи, за които покупката на жилище от типа втори дом е въпрос и на социален и обществен статус, част от един нов, все по-устойчив начин на живот. “, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development.

Кои са българските купувачи

Клиентите от България са представители на две основни групи, посочват от компанията. Купувачите, които избират Созопол, са предимно семейства с деца, които търсят класически ваканционни имоти заради комфорта и удобството да отсядат в свой собствен дом на морето.

„Притежанието на собствено жилище на морето все повече се свързва с качеството и стандарта на живот на хората. У нас традиционно покупката на имот се приема като символ на просперитет, но вече ставаме свидетели и на изграждането на българска култура за инвестиция във ваканционни имоти.“, посочва Екатерина Желяпова, търговски директор в Green Life Development. „През 2017 г. наблюдаваме леко покачване на средните бюджети за покупка – сумите, които предвиждат сънародниците ни са между €55 000 и €60 000.“

Другият тип родни купувачи са българи, живеещи в чужбина. Те избират крайморските градове като Поморие, където могат да използват имота си целогодишно. Клиентите там обикновено са по-възрастни и купуват единствено за собствено ползване, съчетавайки морската почивка с посещението на балнеологични центрове.

„Това са хора, които са работили по над 15 години в различни европейски страни и днес търсят сигурно вложение на спестените средства в едно с добавената стойност на възможността да се установят трайно след време. Затова е важно за изберат имот, който позволява целогодишно обитаване и предпочитат Поморие, където има необходимите условия за това, а и самият летен сезон е по-дълъг.“, уточни Желяпова. По думите й клиентите на имоти в Поморие отделят около €35 000.

Какво се случва с руските клиенти

През настоящата година рублата запазва стабилни нива и нови спадове не се очакват. Това дава допълнително спокойствие и увереност на руските клиенти, при които притесненията около геополитическата обстановка вече са почти изчезнали.

„Няма особено изменение в профила на купувачите и основно се търсят имоти с цел лично ползване, а не отдаване под наем.“, допълва Желяпова. „Има и клиенти, които планират покупката на втори дом в чужбина заради намеренията си трайно да напуснат страната. В тези случаи се насочват към жилища от градски тип, но разбира се с добри условия за морска почивка.“, казва още търговският директор.

След събитията в Турция, на ваканционния пазар основните конкуренти на България стават Кипър и Испания, където средата е сходна, както и характеристиките на предлаганите имоти. Там обаче цените са значително по-високи и привличат по-малък дял от купувачите. Нова точка на картата се оказва Германия, която успява да се позиционира на пазара на имоти за руските клиенти с предложенията за инвестиция в градски жилища. Тези оферти са алтернатива за онази част от клиентите, които искат да вложат на сигурно парите си и да имат възможност за емиграция, ако на един по-късен етап, изберат този път.   

„България е първи избор за голяма част от купувачите от Русия, защото предлага комбинация между висок клас имоти, много добра и гостоприемна среда, културно и историческо сходство и висок стандарт на живот при добри доходи. Не трябва да подценяваме местоположението, защото при непостоянното обитаване времето и средствата за пътуване също са част от калкулацията, както и разходите за поддръжка на жилищата, които у нас са на рекордни за Европа ниски нива.“, казва Теофил Петров.

Кои са новите купувачи

Макар руснаците и българите да формират основния дял купувачи, на пазара на ваканционни имоти се появява и нов тип клиенти – от Израел. През 2017 г. делът им е малко над 10% и така те се нареждат на третото място сред купувачите на имоти тип „втори дом“. Според данните на министерството на туризма само за първите седем месеца туристите от Израел са се увеличили с 10% спрямо същия период на предходната година. Именно интересът към България като туристическа дестинация провокира активността им и на пазара на ваканционни имоти.

„Туристическият интерес на гражданите от Израел се обуславя от ниските цени и добрите условия за туризъм у нас. След няколко посещения на Българското Черноморие част от тях сключват сделка и от туристи се превръщат в купувачи.“, поясни Екатерина Желяпова. „Израел и България имат традиционно добри отношения, градени през годините и това дава положително отражение върху туризма и пазара на ваканционни имоти“.

Цените

Въпреки стабилното търсене и покупките още на етап „на зелено“, цените на ваканционните имоти се задържат на нивата от 2016 г., посочват от Green Life Developments & Resorts. „През този сезон цените на апартаментите с една спалня в Созопол варират между €40 000 и €55 000, а в Поморие такъв тип имоти се предлагат на цени между €30 000 и €40 000.“, посочва Екатерина Желяпова.

По-голямата част от настоящите собственици купуват единствено за лично ползване, допълват от холдинга. По-малко от 50% от клиентите решават да отдават имота си под наем, съчетавайки лятната почивка в собствено жилище и възможността за доходност от направените вложения. „Купувачите, които искат да инвестират в имот търсят жилища с добавена стойност, които имат висока ликвидност и обикновено избират затворени комплекси“, пояснява Желяпова.

Инвестиционна активност

Активните купувачи и стабилните цени, които се наблюдават през последните 1-2 години, дадоха допълнителен тласък на пазара на ваканционни имоти. Това прави възможно довършването на започнатите преди кризата проекти, но и стартирането на нови. През 2017 г. компанията Green Life Development & Resorts започва няколко нови фази: в комплексите в Созопол Paradise Dune II и Town House III и в Поморие –  Айвазовски парк II.

“Над 80% от имотите са продадени още на етап „на зелено“. Това е ясен знак, че търсенето се задържа стабилно, а хората не се притесняват да сключват сделки преди Акт 16 като се доверяват на доказани инвеститори с голям опит.“, каза Теофил Петров.

По думите му най-предпочитани са апартаментите с една спалня, които са подходящи за семейна почивка, както и за отдаване под наем през останалото време от годината. 

Вижте още:

Годишните награди на b2b Mediaсе проведоха за десети път и се утвърдиха през годините като място за най-иновативните идеи, за отговорните бизнеси и предприемачи и за кампаниите с каузи.Голямата награда за...