Накъде върви пазара на недвижими имоти в България?Какво се случва с цените на жилищните имоти, как се променят нагласите на купувачите и продавачите и кои са най-актуалните въпроси около пазара на недвижими имоти – това са само част от темите, които бяха коментирани от Гергана Тенекеджиева – изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти.

Един от основните въпроси, който много хора си задават, е защо цените на имотите в България са толкова високи и продължават да растат дори в условията на икономическа криза.

Според г-жа Тенекеджиева много фактори оказват влияние върху цените на имотите, като един от забележимите такива е, че „за последните три години, специално в София, ръстът на заплатите е повече от 30%, което при всички положения изпреварва ръста на цените“. Тя обаче отбелязва, че все още има квартали в столицата, чиито жилища все още не са достигнали ценовите си нива от преди предходната финансова криза. Според нея са и много малко местата, където няма добре изградена инфраструктура, а кварталите, макар и бавно, започват да изглеждат все по-добре.

Актуалният доклад на Адрес показва, че ръст на цените се наблюдава и в други градове като Пловдив и Бургас, но това не е така във Варна. Тенекеджиева уточни, че това се дължи на новия тренд на търсене на жилища в крайните квартали и курорти около морската столица, към които вече има много по-добър и по-бърз достъп.

Продавачите се ориентират все повече към това да предлагат завършени и добре изглеждащи имоти, в които купувачите да могат да се нанесат веднага.

От друга страна за купувачите продължава да е изключително важна локацията на един имот, като най-предпочитани в София остават кварталите Лозенец, Яворов, Иван Вазов, както и тези в новите южни райони – Кръстова вада, Манастирски ливади, Овча купел.

Масово двустайните апартаменти са между 70 000 и 90 000 евро, а тристайните – между 115 000 и 135 000. Купувачите са все по-склонни да платят повече за завършен апартамент.

Между 20% и 25% от търсещите да закупят жилище го търсят за инвестиция. Най-атрактивни за тази цел са новопостроените и новостроящи се сгради. Интересно е да се отбележи, че има изненадващ ръст именно на новите разрешителни за строеж. Тенекеджиева обясни този факт с това, че в началото на пандемичната обстановка активността на жилищния пазар рязко е спаднала заради няснотата и локдауна, но само няколко месеца по-късно е станало ясно, че няма някаква лоша тенденция. 

„Най-мащабната инвестиция продължава да бъде отдаването под наем. Въпреки спада на наемните нива през 2020г., ние виждаме, че рентабилността е достатъчно добра.“ сподели Гергана Тенекеджиева и допълни, че това е най-добре приетата инвестиция на свободни средства за българите, а и най-осмислената в световен план.

Лихвите по ипотечните кредити са на рекордно ниски нива.

Освен това малко над 50% от сделките за жилищни имоти са с кредит, като най-приемани от банките са сградите, които имат поне Акт 15. Определено вече са отминали времената, в които банките отпускаха 110% от цената на жилището, като за това отрезвяване безспорно е допринесла пандемията.

Цената на единичен гараж в София вече надхвърля тази на едностайно студио край морето.

Вече е напълно нормално да отделим между 20 и 30 хиляди евро, за да имаме къде да си паркираме автомобила в столицата, докато по морските курорти за същата сума можем на практика да си купим едно малко обзаведено жилище.

„Шансът да се реализира сделка с имот, който е престоял на пазара повече от една година е под 10%“ заяви Тенекеджиева.

От думите ѝ става ясно, че днес хората са много по-запознати с пазара и това, което се случва на него, поради изобилието от информация в интернет. Над 60% от купуващите са на възраст между 25 и 44 г. и в този смисъл едва ли „следващото поколение“, което и да е то, би изменило изведнъж на традицията за масово притежаване на собствено жилище, която е доста популярна в България, но не толкова в Западна Европа и Америка например.

„Лоялните практики трябва да бъдат повече от нелоялните“.

Както знаем, секторът на недвижимите имоти и брокерското посредничество в България са нерегулирани и това създава предпоставки за усложнения и нередности. На въпрос на b2b Media за това каква оценка би дала на ефективността на пазара на недвижими имоти в България с оглед на средна продължителност на търсене на жилище, доверие към брокерските институции и склонност към лоши практики и смята ли, че е добре да има повече регулации в този сектор, Гергана Тенекеджиева отговори, че е добре да има такива, тъй като този пазар в България е изключително непрозрачен. Според нея именно консултантите на недвижими имоти са тези, които могат да дадат най-точна информация за конкретен район. „Безспорно считам, че лоялните практики трябва да бъдат повече, отколкото нелоялните“ заяви тя, като според нея това много трудно би могло да стане без регулация, но не е сигурно и че ще стане бързо дори такава да има.

Вижте още: