1343542Силен ръст на пазара на наеми прогнозира Георги Павлов, изпълнителен директор на „АДРЕС Недвижими имоти” за месеците около Българското председателство на ЕС.

Според него ще се търсят луксозно обзаведени, светли и просторни жилища най-вече в централната градска част на София. Ще се наемат и на по-високи ценови нива, стига да отговарят на изискванията на чужденците, които се очаква да пристигнат у нас. Вероятно ще има силен ръст и на отдадените имоти през приложението AirBNB, ще има и доста работа за хотелите в столицата. Не случайно се очаква врати за отвори първият у нас хотел от веригата “Хаят”, който се строи на мястото на бившето кино “Сердика”.

И в момента продължава раздвижването на жилищния пазар, характерно не само за София. Тенденцията беше отчетена за 2016, но се индикира и през 2017-а година.

Поне 2 000 нови апартамента ще се появят на столичния пазар за недвижими имоти през тази година при издадени над 6 500 разрешителни. Това стана ясно по време на анализ, представен от Павлов.

Според него най-новият момент в сектора е политиката, която изведнъж започна да влияе на пазара на недвижими имоти, визирайки протестите в квартал “Младост” срещу застрояването на зелени междублокови пространства.

“Това означава спиране на строителството в Младост и още нещо ... Това означава, че на други места хората ще бъдат окуражени и има възможност и там да се появяват референдуми, съответно и там временно да се спре строителството”, коментира Павлов.

По негови думи обаче в България липсват публични политики. “Реагираме на кризи, на наказателна процедура от Брюксел, но в крайна сметка тези политики – такса смет да се плаща според замърсяването, а данък сгради, според стойността трябва да се случат. Работим по системата „ниско облагане ниско обслужване” – ниско облагане с данъци, ниско публично обслужване и поради тази причина строителството се концентрира върху местата, където е изградена публичната инфраструктура и я пренатоварва”, коментира той.
По преценка на Павлов купувачите на имоти имат ограничен бюджет и това все още е основнитя фактор при вземането на решение. И все пак незаетата ниша на пазара все още са нискобюджетните жилища и там има потенцал за разгръщане. “Не че хората не търсят качествения имот и не го искат, но накрая вземат много по-малък, защото това са по-малко пари”.

Повече от половината сделки за жилища, сключени през изминалата година в София с услугите на агенцията, са били с ипотечен кредит, като делът на покупките с външно финансиране продължава да расте. По данни на “Адрес” процентът на ипотеките през изминалата година е бил 55% при 50% в предходната 2015 г. и малко над 45% през 2014 г.

Не по-малка ще бъде ролята на банките и през 2017 г., смята Павлов и отчита, че през настоящата година са налице всички предпоставки за покачване на броя сделки – растящи, макар и плавно, доходи, ниски лихви по депозитите, стабилни цени на имотите, улеснено кредитиране.

Много инвеститори през 2016 г. са заложили на обекти във високия ценови сегмент – над 1200 евро на кв.м. Интересен факт е, че сделки на имоти над 100 хиляди евро извън София почти липсват. В столицата са концентрирани жилищата от по-висок клас.

Днес по-голямата част от качествените проекти на надеждни инвеститори се реализират напълно още на Акт 14. Но започналото насищане на пазара ще бъде причина все по-често да виждаме непродадени имоти, дори и такива с разрешение за ползване.

Пазарът обаче на вакнционни имоти продължава да се срива и сделките са десетки пъти по-малко спрямо най-високите нива отпреди 7-8 години. Причината не е само в преодоляването на последствията от кризата, но и в навиците на българските семейства. Жените са предимно работещи и не биха могли да отделят месеци, за да прекарат лятото във ваканционен имот.

 Очаква се бум на наемите, докато България председателства ЕС

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...