През март тази година Европейската Комисия(ЕК) започна инициатива Digital Finance Outreach 2020 по повод създаването на нова стратегия по дигитални финанси на ЕС/ Fintech Action Plan. Целта инициативата е да се проведат серия от събития, на които да бъдат представени най-добрите практики, приложени от местните европейски екосистеми в сферата на дигиталните финанси. В крайна сметка  целта е да се даде възможността на Финтех общността във всяка една от страните членки да сподели какви предизвикателства среща в развитието си.


По този начин инициативата Digital Finance Outreach 2020 се превръща във възможност за среща на ключови заинтересовани страни, които да споделят своята гледна точка относно развитието и бъдещето на дигиталните финанси на територията на ЕС. 

Във връзка с тази инициатива, страните-членки на ЕС организират национални събития, на които да представят своята локална гледна точка относно настоящето и бъдещо законодателство, свързано с дигиталните финанси. Началото на националните събития бе дадено на 13 февруари, но с оглед на разразилата се епидемия и мерките за справянето с нея, събитията вече се провеждат изцяло онлайн, в рамките на един работен ден. До момента такива събития бяха организирани и проведени от Италия, Чехия, Германия, Белгия, Ирландия и Литва. Във всяко едно от тези събития досега вземат участие ресорните министерства и регулаторните държавните органи, които представят своята визия за развитието на законодателството, свързано с дигиталните финанси и развитието на този сектор като цяло.

За осъществяването на събитието в България, Европейската Комисия си партнира с Българската финтех асоциация и канят всички ключови заинтересовани играчи в сферата на дигиталните финанси да изразят българското мнение относно бъдещата европейска политика. Програмата на събитието включва панелни дускусии и обсъждания, в които да вземат участие, както представители на Финтех компании и традиционните банки, така и регулатори и други институции, които играят важна роля в развитие на сектора. На 16 юни ще видим представители на Министерство на финансите, ЕК, БНБ, Софийски Университет, Фондация „Инициатива за финансова грамотност“, Borica, както и Mastercard, Paysera, Paynetics, LogSentinel, myPOS, Iuvo, Postbank, Raiffeisenbank, Varengold Bank и много други, които ще споделят своята гледна точка относно развитието и бъдещето на дигиталните финанси на територията на ЕС.

За да присъствате на събитието регистрирайте се безплатно тук: 

https://app.livestorm.co/european-commission/digital-finance-outreach-bulgaria

Вижте още: