Прогноза 2023 г.: Доларовият индекс ще нарасне до 115 пункта

Доларът се намира в етап на обезценяване след достигнатия в средата на м. септември връх (114/доларов индекс), но анализаторите на iBanFirst очакват най-вероятният средносрочен сценарий да бъде поскъпване на щатската валута до около 115 (доларов индекс). Очакваната динамика на долара ще бъде обусловена от редица структурни фактори.

Контекст:

• Доларовият индекс е в етап на обезценяване от средата на м. септември, когато достигна най-високата си стойност от 114 пункта. Този спад се обяснява отчасти с намаляването на инфлацията в САЩ, което може да доведе до забавяне затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ (ФЕД). Дебатът не е приключил, като съществуват две мнения по темата.

• Една част от специалистите смятат, че доларът вече е достигнал своя пик през този цикъл и следователно ще продължи да пада до 100 пункта. Те предвиждат ускорено понижение на инфлацията през следващите месеци, което би облекчило напрежението на пазара.

• Други, подобно на iBanFirst, смятат, че неотдавнашното поевтиняване на долара е само временно и че доларовият индекс може да се повиши отново, ако рисковете, свързани с глобалната рецесия, се реализират.

• Анализаторите на iBanFirst очакват доларът да остане силен за продължителен период от време през следващата година, като доларовият индекс може да достигне 115 пункта. Въз основа на реалния ефективен валутен курс (който оценява конкурентоспособността на една валута спрямо друга) щатският долар е надценен с 34% спрямо еврото, което е исторически връх.

Основните фактори, които обуславят доларов индекс от около 115

• Инфлацията продължава да бъде проблем в световен мащаб. Добрите новини идват от САЩ, където инфлацията започна да намалява, след като през юни достигна рекордно високи стойности. Това се потвърждава както от индекса на потребителските цени (7.7% на годишна база през м. октомври), така и от индекса на цените на производител (8% на годишна база за същия период). Но като се има предвид началната точка (около 10%) ФЕД няма друг избор, освен да продължи да затяга паричната политика през следващите месеци (дори ако това забави растежа), за да се върне към заложената цел от 4%.

• Търговският дефицит на САЩ е основен двигател на силния долар (73,3 млрд. долара през м. септември). Американците отделят милиарди долари за внос (полупроводници, фармацевтични продукти, електроника и т.н.), и значителна част от тях се използват на американския пазар от чужденци, търсещи доходност и сигурност. Това е явление, което се наблюдаваше в предишни кризисни периоди и сега е на път да се повтори.

• САЩ са по-слабо засегнати от енергийната криза, тъй като страдат по-малко от цените на енергията в сравнение с много други развити икономики. САЩ имат собствен достъп до петрол и енергийни ресурси и могат да източат стратегическите петролни резерви, ако е необходимо, за да овладеят рязкото покачване на цените. Това прави Белият дом от м. септември 2021 г. насам (общо 212 млн. барела бяха освободени през този период).

• Възобновяването на случаите на Ковид в Китай е друго обяснение за поскъпването на долара чрез ефекта на доминото. Докато преди Ковид Китай допринасяше за световния растеж с около 30%, оттогава този дял е спаднал до 10%. Това означава, че за разлика от кризата през 2007-2008 г. този път Китай няма да спаси световната икономика. А периодите на икономически сътресения обикновено са синоним на силен долар.

Вижте още: