Пропагандата и дезинформацията изкривяват реалността

Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини. PR фестивал „Денят на Бернайс 2022“

На 24-ти и 25-ти ноември в София се проведе девето издание на ежегодния есенен фестивал „Денят на Бернайс 2022“, организирано от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

Тази година БДВО, постави за дискусия пред комуникационните специалисти, академици и журналисти темата за „Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини”. Всички те се обединиха около тезата, че днес живеем във време на пропаганда и дезинформация. Хибридната война е факт и съществува. Вниманието на обществото трябва да бъде по-изострено и по-критично към информацията, която консумира, и към нейните източници. Необходими са промени в образователната система, където да намери място темата за възпитаване на критично мислене, анализиране и проверяване на информацията, разпознаване фалшивите новини.

По време на фестивала бе представено проучване от агенция Тренд и комуникационна агенция Интеримидж на тема „Ценностите в обществото, основа за съвременната комуникация. Професионални ценности и етика в комуникациите", което разгледа кои са най-важните ценности за хората днес. То отчита разделение в обществото ни на повърхността, но в дълбочина показа, че се запазват монолитни непреходни ценности по отношение на мира, човешките права, семейството, децата и дома.

Според това проучване за 50% от българите сигурността е на първо място, а 43% поставят свободата начело. Регистрирано е силно недоверие към всичко непознато, към политици, институции, правосъдие и медии, висок праг на доверие към близкия кръг от хора и около 10% влияние от страна на инфлуенсъри и лидери на мнение.

 Пропагандата и дезинформацията изкривяват реалността
Проф. Марк Войджър, директор на магистърската програма по „Глобално управление“, доцент в Американския университет в Киев, старши чуждестранен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), Вашингтон, представи ролята на информационната война и дезинформацията в 21-и век, които създават алтернативни реалности в масовото съзнание чрез подменени значения на думите и фалшиви новини. Според него:

„Главният инструмент на хибридната война в глобален мащаб, е овладяването на информационното пространство и неговото изкривяване. В това пространство думите, символите и понятията се превръщат в своя антипод и се създава алтернативна информационна вселена. В нея значенията на понятията променят своя „заряд“ на 180 градуса, изпразват се от реално съдържание и се изпълват с гъвкави, обтекаеми, повърхностни послания, които атакуват логическия апарат на мислене на населението, което подлежи на тази информационна бомбардировка. Именно този чудовищен потенциал на информационната война подрива устоите на свободните общества отвътре и я превръща в основен компонент на хибридната война в 21 век.“

Доц. Милена Якимова, д.н.с., доцент в катедра Социология, СУ „Св. Климент Охридски, представи проучване за руската пропаганда в България отчетена от присъствието и в онлайн медиите и социалните мрежи (основно Фейсбук групи). Посредством статистически данни, доц. Якимова представи хибридната война, която Руската федерация води на българска територия, чрез разпространяването на политическа пропаганда с цел манипулация на общественото мнение. Според проучването руската пропаганда в България е скочила десет пъти след войната в Украйна.

В рамките на фестивала се проведе кръгла маса на тема "Кръгът на недоверието. Създава ли смисълът на думите доверие?" с участието на водещи журналисти като Велислава Попова (главен редактор на Дневник), Светослав Иванов (журналист и водещ на „120 минути“ по bTV), Нели Тодорова (автор на обзорна рубрика в съботно-неделния сутрешен блок „Събуди се” по Нова ТВ), Бойчо Попов (Investor Media Group). В дискусията се включиха и специалисти по социални мрежи като Георги Ауд ("Разузнаване на социалните мрежи" в Publicis Groupe България) и Лазар Малаков (Httpool) и професионални комуникатори като Иван Янакиев (член на УС на БДВО и собственик на Propaganda Group), Радослав Бимбалов (управляващ партньор на The Smart Groups), Бойко Благоев (ръководител отдел Комуникации в ЕК в България), Кремена Георгиева (мениджър Корпоративни комуникации на Kaufland България), доц. д-р Евелина Христова (преподавател в НБУ) и Ива Григорова (директор PR бизнес на MSL, Publicis Groupe България).

 Пропагандата и дезинформацията изкривяват реалността
Бяха връчени и наградите на ежегодният студентски конкурс „Като Бернайс“, който тази година бе на тема „Социалните мрежи и ролята им за фалшивите новини – приятел или враг?“. В него участваха над 20 студенти от различни университети в България от специалностите „Връзки с обществеността“ и „Журналистика“ . Голямата награда бе връчена на екипа на Ясен Милов, Димитър Генов и Калоян Романов от СУ „св. Климент Охридски“ с ментор доц. д-р Мила Серафимова.

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...