Софийската филхармония отново спечели Загреб

С бурни аплаузи публиката в Загреб посрещна Софийската филхармония на 26 ноември.

Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров вече имаха свои фенове в залата, спечелени при предишното им гостуване там през 2019 г. В първата част, заедно с Веско Ешекнази те представиха блестящ Концерт за цигулка от Менделсон. Известният български цигулар разтопи сърцата и на загребчани с биса „Imagine” на Бийтълс в аранжимент за цигулка. Емоционалната интерпретация на Италианската симфония от същия композитор във втората затвърди реномето на състава като един от най-добрите оркестри, гостували в зала „Ватрослав Лисински“.

Концертът е част от съботния цикъл на залата, в който гостуват престижни състави от Европа, сред които Кралския симфоничен оркестър на Лондон с Василий Петренко, Симфоничния оркестър на Монреал, Чешката филхармония с диригент Семьон Бичков, Оркестърът на Лихтенщайн и др.

Вечерта завърши с покана за ново гостуване на Националния оркестър след ремонта на залата, която пострада при голямото земетресение през 2020 г. Очаква се тя да бъде затворена от 2024 до 2026 за пълна реконструкция.

Сред публиката бяха Н. Пр. Полсаника на България в Хърватска госпожа Генка Георгиева, зам.-министъра на културата г-жа Борислава Танева, много дипломати, генералния директор на зала “Лисински“ и др.


Концертът се осъществи със съдействието на Министерството на културата и Посолството на Република България в Загреб.

Италианската симфония от Менделсон ще звучи и на 12 декември в Берлин, когато Националният оркестър под палката на найден Тодоров ще изнесе своя първи концерт в голямата зала на Берлинската филхармония. Солист ще бъде Людмил Ангелов, който ще представи Третия концерт за пиано на Владигеров. Гостуването в Германия е по покана на Културния ни институт там.

Софийската филхармония отново спечели Загреб

Вижте още: