Да бъдем реалисти за софтуерната индустрия

Много крайности прочетох в последните няколко седмици, но апокалипсис не е настъпил!

Подкрепям позицията на БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, че софтуерната индустрия продължава да расте, но с по-ниски темпове и по по-здравословен и премислен начин.

Софтуерната индустрия е в труден момент, но още не е стигнала до значими спадове, дори много фирми се разрастват в момента. Да, има съкращения, но има и назначения, има и отворени позиции, които трудно се запълват.


Очаква се през 2024 г. отново да има ръст, макар и по-малък от предните няколко години, но все пак ръст, не спад. Това, което наблюдаваме, е отрезвяване след безумния, нездравословен, дори хазартен растеж от предходните 2-3 години.

Сега сме свидетели на едно нормализиране в софтуерната индустрия: - Вече големите заплати не се дават ей-така, а трябва да са наистина заслужени и се полагат само на най-добрите, най-опитните и най-отдадените инженери, не на всички. - Вече не всеки завършил 2-3 курса започва работа.

Изисква се сериозна систематична подготовка + стажове (без заплащане), преди да почнеш първа работа. - Вече не можеш да си смениш работата или да започнеш нова ей-така, с нулево усилие, защото 10 фирми се борят със зъби и нокти за всеки един програмист. - Ако си надценен откъм умения или заплащане, може да бъдеш уволнен и да се наложи да започнеш следващата си работа на по-лоши условия, защото вече ще си оценен справедливо, а не супер надценен заради пика на пазара.

Тези движения са здравословни за индустрията, макар и доста неприятни за работещите в нея. Тези процеси са циклични и естествени.

Имаше ги и през 2008-2009 г. при предната криза. Нормално е да има спадове и отрезвяване. Моето лично очакване е след сътресенията, свързани със съкращения, преструктурирания и нормализиране на нездравословно надутите заплати в някои фирми, индустрията да тръгне отново да расте, но този път по-внимателно, по-устойчиво, може би по-бавно и в по-здравословна конкуренция за кадрите.

Това ще се усети до половин-една година. До тогава ще има размествания и корекции в някои фирми. Нормализацията е здравословна, макар и болезнена.

Когато има по-здравословно съотношение между търсене и предлагане на софтуерни инженери, исканията на работещите стават по-разумни, талантът се оценява по-реалистично, високите заплатите трябва да се заслужат, а стартът на първа работа ще е по-труден заради по-конкурентната среда.

И така до следващия икономически цикъл на ниски лихви, бурен икономически растеж, масови технологични инвестиции и остър недостиг на ИТ кадри, както беше през 2021 г.

След тези процеси на оздравяване в технологичния сектор (още половин-една година), ще има нов ръст, но по-плавен и по-премерен. Ще има работа и за junior developers, но ще трябва да се върнат към нормалното: да стажуват без пари преди първа работа, а не някой да им плаща, за да учат на работното си място, да вдигат уменията си и да трупат опит по собствени проекти преди да започнат да работят на заплата. така беше преди години, беше нормално.

Безумният растеж в последното десетилетие изкриви нормалното и сега наблюдаваме неговото връщане.

ИТ секторът оздравява, не загива! ИТ секторът се нормализира и изтрезвява от опиянението на свръхрастежа.

ИТ секторът има бъдеще и ще продължи да расте, защото бъдещето на човечеството е технологично.

Вижте още:

Вече излязоха подробните данни за изпълнението на бюджета към края на месец март.Ситуацията с приходите от ДДС не се е подобрила. Към края на март...