Европа избегна енергийния колапс, но кризата не е приключила

Експерти по енергетика и икономика, както и някои официални лица в ЕС вече заключават с облекчение, че Европа е избегнала енергийния апокалипсис тази зима. Това до голяма степен се дължи на необичайно топлото време и на усилията да се намерят други източници на природен газ, след като Русия прекъсна по-голямата част от доставките си за Стария континент.

През последните дни доставчиците на природен газ увеличиха запасите си, при това в момент, в който те би следвало да намаляват. Тази необичайна новина успокои страховете, че газът, използван за отопление и производство на електроенергия, ще се изчерпи до края на зимата. В резултат на това цените му паднаха от рекордно високи стойности. Но ако допреди месеци те бяха 18 пъти по-високи от нормалното, сега са 4 пъти по-високи от същото, което в никакъв случай не е малък проблем. Това продължава да изяжда печалбите на компаниите и покупателната способност на потребителите.


Кризата, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна миналия февруари, вече струва на Европа близо 1 трилион долара заради скока на цените на енергията. Правителствата отговориха с над 700 милиарда долара помощи, за да помогнат на компаниите и потребителите да поемат удара. Европейският съюз вече не внася въглища и суров петрол от Русия, а доставките на газ са значително ограничени. Блокът запълни част от празнината чрез увеличаване на доставките от Норвегия и доставките на втечнен природен газ от Катар, САЩ и други производители.

„Опасността от пълен икономически срив на европейската индустрия, доколкото можем да видим, е предотвратен“, заяви наскоро германският министър на икономиката Роберт Хабек, който играе ключова роля в отговора на страната срещу енергийната криза.

По принцип резервите от газ започват да се изчерпват от октомври и се пълнят през следващата пролет. Топлото време в момента обаче позволи складовите мощности в Европа да останат пълни на 83% от 1 януари, като нивата дори се повишаваха в някои от следващите дни. Същевременно Германия вече нае пет плаващи терминала за внос на LNG за почти 10 милиарда евро, първият от които пристигна още през ноември. Симоне Талиапиетра, експерт по енергийна политика в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел, обясни ситуацията по следния начин: „Енергийната криза сама по себе си не е приключила, но пикът на извънредната ситуация е избегнат.“

В този смисъл потребителите може и да не срещнат по-нататъшни екстремни скокове на цените, но сметките ще останат по-високи от обичайното, тъй като цените на газа все още са далеч над тези, които бяха в началото на 2021 г. Държавната подкрепа обаче играе своята роля. В Германия, най-голямата икономика в Европа, правителството прие таван на цените на газа и електричеството, позволявайки на малките предприятия и потребителите да купуват 80% от енергията си на цените от по-миналата година.

Дори и така обаче 8,8 милиона домакинства в Германия са изправени пред средно увеличение на цените от 38%, или 586 евро за четиричленно семейство. Без помощта това увеличение щеше да е 58% или 911 евро. Подобна подкрепа, разбира се, увеличава бюджетните дефицити, а далеч не всички 27 страни от Европейския съюз са толкова силни финансово, колкото Германия, която може да си позволи спасителен пакет от 200 милиарда евро.

Като цяло се очаква европейското потребление на газ да бъде с около 16% под средните петгодишни нива през 2023 г., се казва в доклад на Morgan Stanley. Благоприятните условия за разширяването на възобновяемите енергийни проекти също оказват положителен ефект. Освен това според S&P Global по-високото производство на вятърна и слънчева енергия ще помогне за намаляване на производството на електроенергия от газ в 10 от най-големите пазари на енергия в Европа с 39% тази година.

Успехът със запълването на хранилищата означава, че Путин е загубил голяма част от енергийния си лост над Европа, казват анализатори и политици. Изненадващо, но малко количество руски газ все още тече към Европа чрез тръбопроводи, пресичащи Украйна до Словакия, както и под Черно море до Турция през България. Това означава, че за момента Европа е уязвима най-вече към неочаквани събития, като авария или технически проблем в голям тръбопровод или терминал за износ на LNG, екстремни метеорологични условия или ниски нива на производство на вятърна или водноелектрическа енергия.

Вижте още: