Най-иновативните технологични изобретения, които ще видим през 2023 г.

По всичко личи, че настоящото десетилетие е предвидено да роди технологии и съоражения, за които светът доскоро само можеше да мечтае. Поради редица икономически обстоятелства разработването, финансирането и внедряването на нови изобретения в момента е трудно предизвикателство, но това съвсем не означава, че то не се изпълнява. Напротив, тази година предстои да видим усъвършенствани прототипи на много сериозни разработки, които в близко бъдеще ще променят изцяло транспортната, развлекателната, здравната и почти всяка друга индустрия.


Електрическите превозни средства отбелязват огромен напредък
Dodge вече обяви своята концепция за електрическия пикап Ram 1500 Revolution, чиято серийна версия се очаква да влезе в производство след броени месеци. Автомобилният гигант Stellantis, който притежава марката, се впуска в надпреварата на задвижвани от батерии високопроходими пикапи, в която вече стартираха основните им конкуренти Ford и Chevrolet. От компанията обаче планират Ram-ът да има и версия с бензинов двигател, удължаващ пробега на батерията. Това може да се окаже ключов фактор предвид това, че става въпрос за големи автомобили, създадени да превозват тежки товари, което изисква повече мощност и изтощава по-бързо батериите им.

Най-иновативните технологични изобретения, които ще видим през 2023 г.

Дългочаканият Cybertruck на Tesla също се очаква да се превърне в реалност в края на 2023 г. Това е най-новата информация според последните обещания на Илън Мъск, който на няколко пъти отложи стартирането на продажбите на екстравагантния всъдеход. В зависимост от конфигурацията и избрания двигател, Cybetruck ще може да тегли между тон и половина и шест тона товар, ще ускорява от 0 до 100 км/ч. за под три секунди и ще има пробег от 800 км.

През септември 2022 г. Volvo започна серийно производство на тежкотоварни електрически 44-тонни камиони, като се превърна в първата автомобилна компания, постигнала това. Тази година гамата от екологични транспортни средства на шведския гигант ще се разшири и освен това много доставки на готови е-камиони ще бъдат завършени и съответно те ще влязат в употреба. Днес около 30% от материалите в нов камион Volvo идват от рециклирани материали, а до 90% от него могат да бъдат рециклирани в края на експлоатационния му живот.

Все по-голямо разпространение на технологии за лично здраве

В сектора на медицинските технологии има нарастващ акцент върху уелнеса – тоест, насочването на хората към по-здравословно мислене чрез предаване на знания в правилната посока. Основното послание в това е, че ако днес се направят малки промени в начина на живот, те могат да имат голямо въздействие в бъдеще. Предвидено е самотестването да стане по-често срещано и по всяка вероятност ще видим увеличено използване на IVD (инвитро диагностика) тестване чрез кръв или слюнка, което може да доведе до бързи резултати и да помогне на хората да поемат повече отговорност за своето здраве. Вече виждаме това при смарт часовници, предоставящи информация за сърдечната честота, прием на кислород, калориен прием и брой стъпки, които потребителите могат да следят сами през целия ден.

В напреднал етап е и използването на дигитална терапия (DTx), която е основана на доказателства за заболяванията на пациентите. DTx е базиран на специален софтуер и използва цифрови технологии, като мобилни устройства, приложения и Интернет на нещата (IoT), за да предостави индивидуални здравни планове за всеки пациент. Това облекчава натиска върху здравните услуги, като дава възможност на пациентите сами да овладяват симптомите си, а концепцията е, че това води до цялостно подобряване на качеството на живот.

Нови идеи и тенденции дават тласък на буксуващото развитие на метавселената

Както вече стана известно, метавселената изпитва сериозни затруднения заради значително по-бавно нарастващия интерес от планираното и задълбочените технически затруднения. Това, което знаем обаче е, че разработчиците ще започнат да използват изкуствен интелект и машинно обучение, за да създадат нови, по-ефективни начини за изобразяване на виртуални светове, което в крайна сметка ще доведе до по-реалистични потребителски изживявания.

Съществува и възможността Apple най-накрая да обяви навлизането си на пазара на очила за виртуална реалност. При това се очаква компанията да предизвика конкуренцията, като представи по-тънки и компактни очила с по-добър дизайн.

Започват да се появяват и интересни бизнес алтернативи, включително използване на приложения от виртуалния свят на пазара. Компанията Accenture наскоро използва своя Metaverse, за да назначи нови работници от Австралия и Нова Зеландия, а Deloitte създаде дигитално пътуване до офиса си в Лондон, за да подпомогне опитите за набиране на персонал и да предложи на потенциалните служители да усетят какво е да работят там. Meta на Зукърбърг стартира и Horizon Workrooms, която позволява на служителите да си сътрудничат дистанционно, използвайки VR. Други технологии като Microsoft Azure позволяват на потребителите да създават „виртуални близнаци“ на работници и работни места за интерактивно пространство за сътрудничество, споделяне на идеи и работа от комфорта на домовете си. Това може да помогне за намаляване на режийните разходи на фирмите като наем, комунални услуги и други.

С нарастващия интерес към намирането на различни начини за свързване с клиенти, компаниите могат значително да се възползват от създаването на интерактивно пазаруване вместо обикновени уебсайтове. Така например Nike вече използва маркетингов подход, базиран на игри, при който в Nikeland потребителите могат да играят различни базирани на спорт игри, като същевременно посещават виртуалния магазин, за да купуват аксесоари за своите аватари или за реалния живот. По подобен начин италианската модна марка Benetton създаде място в метавселената, където потребителите играят игри, за да печелят QR кодове с отстъпки, които впоследствие могат да използват в реалните физически магазини на компанията.

Най-иновативните технологични изобретения, които ще видим през 2023 г.

2023 г. ще донесе дългочакани решения и възможности както в работните среди, така и в домовете на хората. Въпреки икономическите кризи и сложната бизнес обстановка, големи и малки компании продължават да развиват устойчиво своите дългосрочни проекти и виждаме, че някои от тях вече влизат в употреба. Остава да проследим как ще се наложат на пазара най-новите и интересни продукти и услуги, които трябва да зададат тона в много променящи се сфери.

Вижте още: