Прогнозите на най-влиятелните изпълнителни директори за 2023г.

С наближаването на дългоочаквания зимен сезон и респективно на новата 2023 година започват да се оформят задълбочените икономически анализи на големите компании, а изпълнителните им директори изразяват открито своите наблюдения и очаквания. Видно е, че много неизвестни са надвиснали над икономиката на Съединените щати на фона на нестихващия конфликт в Украйна, колебаещите се инвеститори и политическите сътресения във Великобритания.

Миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че икономиката на САЩ е „адски силна“ – характеристика, с която редица изпълнителни директори и известни икономисти определено не са съгласни. От скорошното проучване на най-големите данъчни консултанти – KPMG, става ясно, че 91% от главните изпълнителни директори очакват рецесия в САЩ през следващите 12 месеца, като само една трета от тях вярват, че тя ще бъде „лека и кратка“.

Колко сме близо до заплашващата ни рецесия?

След повишаването на лихвите от ФЕД икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, оцениха средно, че вероятността от рецесия през следващите 12 месеца е 63% спрямо средна вероятност от 49% през юли. От друга страна един статистически модел на Bloomberg Economics показва, че има 100% шанс икономиката на САЩ да изпадне в рецесия в рамките на една година.

Рецесията би засегнала обикновения човек по много начини, главно по отношение на заетостта. В момента работниците се радват на невиждани досега възможности и условия при търсене на работа и договаряне с работодателите, а компаниите се борят с недостиг на работна ръка. Логиката обаче посочва, че тази тенденция може бързо да се обърне. Федералният резерв ще повишава допълнително лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, което ще увеличи разходите за бизнеса.

Това означава, че фирмите ще започнат да съкращават персонал, ако още не са го направили, а това ще вдигне нивата на безработица. В допълнение към това дълговете по кредитните карти и различните видове заеми ще станат по-скъпи.

Какво точно заявяват експертите на най-високо ниво?

Най-богатият човек в света и изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е казвал неведнъж, че „правенето на макроикономически прогнози е рецепта за катастрофа“, но все пак подсказа своите виждания на събрание на акционерите още през юли, прогнозирайки, че САЩ ще изпитат лека рецесия за 18 месеца. Малко по-рано Мъск казва на ръководителите на Tesla, че има „супер лошо предчувствие“ за икономиката, инструктирайки ги да спрат наемането на служители и да съкратят 10% от персонала, според вътрешни имейли, прегледани от Reuters.

След като FedEx отчете разочароващи печалби през септември, шефът на транспортния гигант Радж Субраманиам заяви пред CNBC, че се движим към „световна рецесия“. Компанията му въведе редица агресивни мерки за намаляване на разходите, включително затваряне на 90 търговски обекта и пет корпоративни офиса, както и замразяване на наемането на нови служители.

Бившият изпълнителен директор на Home Depot и Chrysler Робърт Нардели сподели наскоро пред Fox News, че никога не е виждал американския народ по-зле подготвен за рецесията, която неминуемо идва.

Джейми Даймън, който управлява най-голямата банка в САЩ J.P. Morgan, отбеляза в последния отчет на своята компания, че спестяванията на хората са нараснали в сравнение със същия период през миналата година, но според него „тези допълнителни пари, които имат в текущите си сметки ще се изчерпят вероятно някъде в средата на следващата година. И тогава, разбира се, имате инфлация, по-високи лихви, по-високи ипотечни лихви, петрол, нестабилност, война...“ В същия дух са и нагласите на неговия колега от Goldman Sachs – Дейвид Соломон.

В Европа директорът на Deutsche Bank Кристиан Сюинг изрази мнение, че вече е невъзможно да се предотврати рецесия в Германия, но според него немската икономика е „достатъчно издръжлива, за да се справи добре с нея“. В същото време Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира пълен икономически спад в Германия през следващата година.

Комбинацията от по-скъпо електричество и природен газ ще попречи на способността на германските потребители да харчат, докато забавящата се световна икономика ще намали не само износа, но и инвестиционната активност. „В резултат на това германската икономика отново ще изпадне в рецесия във време, когато тъкмо се възстановяваше от кризата, свързана с пандемията.“ е заключението на експертите.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...