Производителите на смартфони в състезанието с AI функционалности

Генеративният изкуствен интелект или моделите на изкуствен интелект, обучени върху големи обеми данни, които създават съдържание в отговор на заявки, придобиха експлодираща популярност след успеха на ChatGPT. Технологични гиганти като Microsoft, Google, Samsung и Amazon въведоха генеративен AI в най-големите си продукти през последната година. Apple обаче мълчи относно плановете си в тази насока, въпреки че главният изпълнителен директор Тим Кук прави такива намеци за 2024 г.

Изкуственият интелект играе важна роля в разработването на нови функции в iPhone от години. Инструменти, като портретния режим на камерата и възможността за копиране и поставяне на текст от снимки, са такива примери за ИИ, който работи „зад кулисите“.

Сега обаче индустрията очаква много повече, а именно да научи как Apple може да изведе тези технологии на следващото ниво, като потенциално внесе генеративен AI в своите продукти.

Между коментарите на Кук, новите изследователски проекти и придобиването на стартиращи AI компании, Apple очевидно е на път да направи нещо и най-после да отговори на все по-активната конкуренция.

iOS 18 вероятно ще бъде пълен с AI функции

Следващата голяма операционна система на Apple, която вероятно ще се казва iOS 18, се очаква да въведе много нови функции на AI на iPhone. Това може да бъде най-значимата иновация в портфолиото на Apple след пускането на оригиналния iPhone.

Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple по софтуерно инженерство, е натоварен с внедряването на куп нови инструменти в iOS, подхранвани от големия езиков модел на компанията.

Новите AI функции, идващи в iPhone, могат да включват предоставяне на резюмета на новини и известия, транскрипции на гласови бележки, инструменти за редактиране на снимки и подобрения в препоръките на приложенията и начина, по който събитията автоматично се появяват в календара, според скорошен доклад на Bloomberg.
Компанията планира да достави комбинация от функции, които се обработват на устройството и в облака. AI на устройството обикновено се счита за по-сигурен и личен вариант, тъй като данните не трябва да напускат даденото устройство, но обикновено изискват по-мощни процесори. Възможно е Apple да изчака до септември, за да обяви нови AI функции заедно със следващото си поколение iPhone, което вероятно ще се казва iPhone 16.

Конкуренцията е много силна

Samsung и Google вече показаха нагледно как генеративният AI променя смартфоните. Двете компании предлагат функции, които могат да пренаписват текстови съобщения в различен тон, преди да натиснете бутона за изпращане, както и инструменти за редактиране на снимки, които могат да запълват празни пространства в снимка след преместване на обект. По време на своята I/O конференция за разработчици през май, Google показа как нейният Gemini AI асистент играе по-голяма роля в телефоните с Android.

Apple може да си партнира с OpenAI

Говори се, че Apple работи с OpenAI, за да интегрира технологията на създателя на ChatGPT в iOS 18. Не е ясно как точно ще се появи технологията на OpenAI в iOS, но според източници сделката може да доведе до чатбот, задвижван от AI, опериращ на iPhone. Съобщава се, че двете компании планират да обявят сътрудничеството си на WWDC.

Софтуерният гигант явно фокусира усилията си върху нови AI модели, предназначени да работят локално, докато търси партньор за базиран в облака AI. Това не би било голяма изненада - Apple се гордее със създаването на нови функции и технологии, които се възползват напълно от това как хардуерът и софтуерът работят заедно.

Това няма и да е първият път, когато Apple си партнира с друга компания за определени технологии и компоненти. Google вече плаща на Apple милиарди долари, за да бъде търсачката по подразбиране на iPhone, а Qualcomm доставя на Apple 5G модеми за iPhone.

AI App Store и чипове от ново поколение

Apple може да пусне нов AI App Store, според Бен Райтс, ръководител на технологичните изследвания в Melius Research.

Същевременно следващият процесор за iPhone се очаква да предложи по-добра производителност на AI за гамата iPhone 16, според тайванския информационен бюлетин Economic Daily News и анализатора Джеф Пу. AI е област на фокус от години, като Apple все повече разширява възможностите на невронния двигател в своите чипове от A-серия. Но като се има предвид, че Apple се очаква да разработи нови функции на iPhone, базирани на AI, които разчитат на локална обработка, не би било изненадващо да видим много по-значителни подобрения.

Apple подхожда по обичайния начин да не е първата компания, която пуска на пазара дадена нова продуктова категория. Вместо това се насочва към популяризирането на усъвършенствани технологии. Независимо от подхода обаче, всички погледи ще бъдат насочени към внедряването на генеративния AI и към това как той ще промени този пазар.

Вижте още: