Производството на слънчева енергия в САЩ нараства с 25% само за една година

С падащите цени на фотоволтаиците строителството на слънчеви централи процъфтява в Съединените щати. Миналата година, например, Агенцията за енергийна информация на САЩ (EIA) очакваше, че над половината от новите производствени мощности ще бъдат слънчеви, като голяма част от тях ще бъдат пуснати в експлоатация в самия край на годината по данъчни причини. Вчера EIA публикува данни за производството на електроенергия за първите пет месеца на 2024 г. и този строителен бум изглежда се усеща. Производството от слънчева енергия се е повишило с 25% в сравнение с една година по-рано.

EIA „разбива“ слънчевата продукция според размера на централата. Производството на големи инсталации се проследява, което дава твърди числа на агенцията. За по-малки инсталации, като слънчева енергия на покрива на жилищни и търговски сгради, агенцията трябва да оцени произведеното количество, тъй като хардуерът често се намира зад измервателното оборудване, така че се показва само чрез по-ниско от очакваното потребление.


По отношение на производството в мащаб на комунални услуги, през първите пет месеца на 2024 г. то се е увеличило с 29% в сравнение със същия период на предходната година. Малката слънчева енергия е нараснала „само“ с 18%, като общият размер се е увеличил с 25,3%.

Повечето други източници на енергия остават до голяма степен непроменяни, година след година. Това включва въглища, ядрена и водноелектрическа енергия, всички от които са се променили с 2% или по-малко. Вятърната енергия е нараснала с 4%, докато тази от природен газ се е повишила с 5%. Тъй като природният газ е най-големият единичен източник на енергия в мрежата, неговото 5-процентно увеличение реално е малко повече от общото увеличение на вятъра и слънцето.

Като цяло потреблението на енергия е нараснало с около 4% в сравнение със същия период през 2023 г. Това може просто да е въпрос на променящи се метеорологични условия, които изискват повече отопление или охлаждане. Но има няколко тенденции, които трябва да увеличат потреблението на електроенергия: възходът на добива на биткойни, растежът на центровете за данни и електрифицирането на уреди и транспорт. Досега това не се проявява в действителното потребление на електроенергия в САЩ, което остава почти непроменено от десетилетия. Възможно е 2024 г. да е годината, в която използването отново ще започне да нараства.

Струва си да се отбележи, че всички тези данни идват преди някои от най-продуктивните месеци в годината за слънчева енергия; като цяло EIA прогнозира, че производството на слънчева енергия може да нарасне с цели 42% през 2024 г.

Къде остават усилията на САЩ за декарбонизация?

Ако комбинираме ядрена, водна, вятърна и слънчева енергия под чадъра на източници на енергия без въглерод, тогава те представляват около 45% от производството на електроенергия в САЩ за тази година /до момента/. В рамките на тази категория вятърът и слънчевата енергия сега произвеждат повече от три пъти водноелектрическата енергия и приблизително същото количество като ядрената.

Вятърът и слънчевата енергия са произвели 1,3 пъти повече електроенергия от въглищата досега през 2024 г., като само слънчевата енергия сега произвежда около половината от въглищата. Въпреки това, природният газ все още произвежда два пъти повече електроенергия от вятъра и слънчевата енергия взети заедно, което показва, че все още има да се извърви дълъг път, за да се декарбонизира щатската мрежа.

Все пак можем да очакваме производителността на слънчевата енергия да се покачи още преди края на годината. Това е отчасти защото все още не са налични числата за юни - месецът, който съдържа най-дългия ден в годината. Другата причина е, че строителният бум не показва признаци на спиране. За разлика от това, съоръженията, които са планирани за оттегляне през следващата година, се състоят до голяма степен от централи за въглища и природен газ.

Вижте още:

Двете организации ще реализират поредица инициативи чрез програмите „Лични финанси“ и „Практични финанси“ с цел да подготвят учениците с основни...